Az amerikai fánk hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, melyet amerikai fánk sütőforma segítségével készíthetünk házilag. Az amerikai fánk is leginkább farsang környékén keresett, pedig fánk egész évben készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni.

Amerikai fánk sütőforma hol kapható

Azamerikai fánk sütőforma bármelyik nagyobb lakberendezési áruházban, vagy elektronikai web áruházban kapható. Létezik kisebb 6 formás, illetve nagyobb 12 formás méretekben, valamint elérhető a hagyományos tepsi, vagy szilikonos forma is. Létezik amerikai fánk sütőforma már elektromos kivitelezésben is, mint a gofri sütő pl. Ha nem tudunk fánk sütőformát beszerezni, muffin sütőben is készíthetjük az amerikai fánkokat.

Amerikai fánk sütőforma – recept a sütéshez

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 10 dkg puha vaj
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • egy kk őrölt fahéj
  • fél kezeletlen citrom reszelt héja

Amerikai fánk elkészítése

  1. Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Az amerikai fánk sütőforma mélyedéseit ecsettel kiolajozzuk, vagy kivajazzuk.
  5. A tésztát habzsákba (ennek hiányában zacskóba, aminek levágjuk az egyik sarkát) töltjük úgy, hogy kb. a forma kétharmadáig érjen.
  6. A fánkokat előmelegített 220 fokos sütőben kb. 10 perc alatt halvány barnára sütjük.
  7. A kihűlt fánk máz segítségével tovább díszíthető, ízesíthető. Csak a fantázia szabhat határt.

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, vagy akár töltött fánk is készíthető belőle.

Tölteni is lehet lekvárral, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A máz további cukor- és tortadara szóratokkal tovább díszíthető.

https://www.sussvelem.com/sutoforma?gclid=EAIaIQobChMI2fbrtY-G5gIVj08YCh267wvKEAAYASAAEgKRx_D_BwE

Címlapkép: Donut fánk sütőforma (forrás: https://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek–edessegek/donut.html)

Vissza a kategória cikkeihez