Amerikai fánk

Az amerikai fánk hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az amerikai fánk is leginkább farsang környékén keresett, pedig fánk egész évben készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható, akárcsak a kürtöskalács, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni.

Amerikai fánk recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 10 dkg puha vaj
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • egy kk őrölt fahéj
  • fél kezeletlen citrom reszelt héja

Hogyan készítsünk amerikai fánkot

  1. Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Az amerikai fánk sütőforma mélyedéseit ecsettel kiolajozzuk, vagy kivajazzuk.
  5. A tésztát habzsákba (ennek hiányában zacskóba, aminek levágjuk az egyik sarkát) töltjük úgy, hogy kb. a forma kétharmadáig érjen.
  6. A fánkokat előmelegített 220 fokos sütőben kb. 10 perc alatt halvány barnára sütjük.
  7. A kihűlt fánk máz segítségével tovább díszíthető, ízesíthető. Csak a fantázia szabhat határt.

Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, vagy akár töltött fánk is készíthető belőle. Tölteni is lehet lekvárral, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A máz további cukor- és tortadara vagy dió-, mandul darab szóratokkal tovább díszíthető.

https://www.sutnijo.hu/recept/edes-sutemenyek/egyeb-sutemenyek/8620-amerikai-fank

Vissza a kategória cikkeihez