Tartalomjegyzék
Az amerikai minifánk hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az amerikai minifánk a hagyományos fánktól eltérően nem farsangkor, hanem inkább nyáron a strandokon elérhető finom édesség. De igazán nem kell a strandszezonig várni, ha enni szeretnénk. Íme egy otthon is egyszerűen elkészíthető minifánk recept.
Amerikai minifánk recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 7 dkg puha vaj
- 5 dkg friss élesztő
- 3 tojás sárgája
- 6 dkg cukor
- fél tk só
- olaj a sütéshez
Amerikai minifánk recept – elkészítés
- 1 dl langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot, 3 ek lisztet és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
- 15 perc után hozzá kell adni a maradék tejet, az átszitált lisztet, cukrot, puha, a tojások sárgáját és a sót. Jó alaposan össze kell dolgozni, hogy egyenletes tésztát kapjunk.
- Letakarva meleg helyen legalább 1 órát kelesztjük (vagy amíg duplájára nő).
- Lisztezett deszkán kb. 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és egy kisebb pohárral, vagy mini fánk szaggatóval kiszaggatjuk belőle a fánkokat.
- Letakarva további 10-15 percig kelesztjük, pihentetjük.
- A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Ha az egyik oldaluk szépen megsült, fordítsuk át a másik oldalára és azt is süssük meg. Akkor jó, ha szép aranybarna.
Remek vendégváró, finom édesség, jó étvágyat hozzá!
A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, mogyorókrémmel, juharsziruppal. A kész, kihűlt fánk, máz segítségével is tovább díszíthető. Igazán csak a fantázia szab határt!
https://cookpad.com/hu/receptek/2984589-amerikai-mini-fank
Vissza a kategória cikkeihez