Az amerikai minifánk hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az amerikai minifánk a hagyományos fánktól eltérően nem farsangkor, hanem inkább nyáron a strandokon elérhető finom édesség. De igazán nem kell a strandszezonig várni, ha enni szeretnénk. Íme egy egyszerűen elkészíthető minifánk recept.

Amerikai minifánk recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 7 dkg puha vaj
  • 5 dkg friss élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 6 dkg cukor
  • fél tk só
  • olaj a sütéshez

Amerikai minifánk recept – elkészítés

  1. 1 dl langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot, 3 ek lisztet és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. 15 perc után hozzá kell adni a maradék tejet, az átszitált lisztet, cukrot, puha, a tojások sárgáját és a sót. Jó alaposan össze kell dolgozni, hogy egyenletes tésztát kapjunk.
  3. Letakarva meleg helyen legalább 1 órát kelesztjük (vagy amíg duplájára nő).
  4. Lisztezett deszkán kb. 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és egy kisebb pohárral, vagy mini fánk szaggatóval kiszaggatjuk belőle a fánkokat.
  5. Letakarva további 10-15 percig kelesztjük, pihentetjük.
  6. A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  7. Ha az egyik oldaluk szépen megsült, fordítsuk át a másik oldalára és azt is süssük meg. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Remek vendégváró, finom édesség, jó étvágyat hozzá!

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, mogyorókrémmel, juharsziruppal. A kész, kihűt fánk, máz segítségével is tovább díszíthető. Igazán csak a fantázia szab határt!

https://cookpad.com/hu/receptek/2984589-amerikai-mini-fank

Vissza a kategória cikkeihez