Apróséf fánk

Az apróséf fánk receptje nem sokban tér el a hagyományos fánk recept elkészítésétől. A fánk hozzávalók általában megegyeznek, csak kevés eltérés van a receptek között. A fánkok sütése többségében olajban történik, de fánk sütőben is süthető. A fánk leginkább farsang környékén keresett, pedig egész évben készíthető és manapság a boltok polcain is egész évben elérhető.

Apróséf fánk – recept

Hozzávalók:

 • 50 dkg liszt
 • 2,2 dl tej
 • 6 dkg puha vaj
 • 4 dkg friss élesztő
 • 5 tojás sárgája
 • 5 dkg porcukor
 • csipet só

Apróséf fánk – elkészítés

 1. Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
 2. Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
 3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
 4. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. 1,5-2 cm vastagra kell nyújtani, és 6-8 cm-es pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal kis mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet.
 5. A kiszaggatott fánkokat letakarva további 20-25 percig pihentetjük.
 6.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
 7. Azt az oldalukat tegyük lefelé az olajba, amelyik a deszkán a felső oldala a fánknak. Ezt az oldalukat fedő alatt kell sütni, így jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Apróséf fánk sütése olajban – sütőben

Sok fánk sütőben sütve is elkészíthető. Így annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.

Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom