A bécsi fánk a hagyományos osztrák édesség a farsangi időszak egyik legnépszerűbb édessége.
A bécsi fánkok töltése kétféle módon is történhet:

  1. a kisütött és kihűlt fánkokat a töltött fánk recept leírásánál történt módon utólag töltjük meg.
  2. a fánk kiszaggatása 2 méretű szaggatóval történik és a kettő közé kerül a finom baracklekvár.

A fánk leginkább farsang környékén jut eszünkbe, pedig egész évben készíthető, ízletes, kiadós édesség. Bécsi fánk recept is sokféle van, és mindenki a sajátjára esküszik.

Bécsi fánk – recept

Hozzávalók:

  • 50 kg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás és 3 tojás sárgája
  • 8 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
  • 8 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 kk só
  • 1-2 ek rum vagy aroma
  • házi baracklekvár a töltéshez

Bécsi fánk – elkészítés

  1. Langyos tejben el kell keverni egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a tojást, cukrot, sót, a margarint, a rumot, jól összekeverjük. Majd a felfuttatott élesztőt is hozzá keverjük, és együtt alaposan összegyúrjuk. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani. Egy 7 cm-es pogácsa szaggatóval a tészta felét be kell jelölni, de nem szaggatjuk ki. A másik felét egy 6 cm-es pogácsa szaggatóval, ha nincs, akkor egy üvegpohár segítségével kiszaggatjuk.
  5. A kijelölt karikák közepére teszünk egy kávéskanál baracklekvárt, rá fektetjük a ki szaggatott karikákat, egy kissé megnyomkodjuk a széleit és újra ki szaggatjuk a kisebbik szaggatóval.
  6. A kiszaggatott fánkokat letakarva 20,25 percig tovább pihentetjük, kelesztjük.
  7. A fánkokat fejjel lefelé kell beletenni az olajba, tehát a deszkán felfelé lévő, legyen alul sütésnél.
  8.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  9. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.
  10. A kihűlt fánkokat alaposan megforgatjuk porcukorban és tálaljuk.

Remek vendégváró, finom édesség, mely egész évben népszerű, de farsangkor kiváltképp!

https://elet-becsben.webnode.com/news/a-becsi-fank-tortenete/

Vissza a kategória cikkeihez