Tartalomjegyzék
A bécsi fánk a hagyományos osztrák édesség a farsangi időszak egyik legnépszerűbb édessége.
A bécsi fánkok töltése kétféle módon is történhet:
- a kisütött és kihűlt fánkokat a töltött fánk recept leírásánál történt módon utólag töltjük meg.
- a fánk kiszaggatása 2 méretű szaggatóval történik és a kettő közé kerül a finom házi készítésű baracklekvár.
A fánk leginkább farsang környékén jut eszünkbe, pedig egész évben készíthető, ízletes, kiadós édesség. Bécsi fánk recept is sokféle van, és mindenki a sajátjára esküszik.
Bécsi fánk – recept
Hozzávalók:
- 50 kg liszt
- 2,5 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
- 1 tojás és 3 tojás sárgája
- 8 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
- 8 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 kk só
- 1-2 ek rum vagy aroma
- házi baracklekvár a töltéshez
Bécsi fánk – elkészítés
- Langyos tejben el kell keverni egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
- Az átszitált liszthez hozzáadjuk a tojást, cukrot, sót, a margarint, a rumot, jól összekeverjük. Majd a felfuttatott élesztőt is hozzá keverjük, és együtt alaposan összegyúrjuk. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
- Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
- Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani. Egy 7 cm-es pogácsa szaggatóval a tészta felét be kell jelölni, de nem szaggatjuk ki. A másik felét egy 6 cm-es pogácsa szaggatóval, ha nincs, akkor egy üvegpohár segítségével kiszaggatjuk.
- A kijelölt karikák közepére teszünk egy kávéskanál baracklekvárt, rá fektetjük a ki szaggatott karikákat, egy kissé megnyomkodjuk a széleit és újra ki szaggatjuk a kisebbik szaggatóval.
- A kiszaggatott fánkokat letakarva 20,25 percig tovább pihentetjük, kelesztjük.
- A fánkokat fejjel lefelé kell beletenni az olajba, tehát a deszkán felfelé lévő, legyen alul sütésnél.
- A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt fánkokat alaposan megforgatjuk porcukorban és tálaljuk.
Remek vendégváró, finom édesség, mely egész évben népszerű, de farsangkor kiváltképp!
https://elet-becsben.webnode.com/news/a-becsi-fank-tortenete/
Vissza a kategória cikkeihez