Tartalomjegyzék
A Bismarck fánk tipikusan hosszúkás formájú olajban sütött fánk, puding töltelékkel és csokoládéval a tetején. Különösen ínycsiklandó, a fánk rajongóinak kedvence e friss fánktészta, melyet a csoki és a puding íz harmóniája igazán ellenállhatatlanná tesz.
A tésztája azonos a szalagos fánk tésztájával.
Bismarck fánk hozzávalói:
- 50 kg liszt
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 2 db tojássárgája
- 1 csipet só
Vanília krém hozzávalói:
- 1 cs főzős vaníliás pudingpor
- 3 ek cukor
- 5 dl tej
A tetejére:
- 1 tábla étcsoki
- 1 ek olaj
Bismarck fánk elkészítése:
- Kb. 1,5 dl tejet meg kell kicsit langyosítani és hozzáadni a 1 kanál cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, ezután meg kell várni, ameddig megkel.
- A lisztet egy tálba kell szitálni, hozzáadni a megkelt élesztőt, a sót, a maradék langyos tejet, a cukrot, a puha vajat és a tojás sárgákat.
- A tökéletes szalagos fánk elkészítéséhez az is fontos, hogy a hozzávalók ne legyenek hidegek. Az összes hozzávalóból rugalmas tésztát kell gyúrni és keleszteni egy-másfél órán keresztül meleg helyen.
- Ha a tészta kb. kétszeresére megkelt, egy lisztezett deszkán kb. 1,5 cm-s vastagságúra kell nyújtani. Hosszúkás fánkformákat kell szaggatni a kinyújtott tésztából.
- A fánkok formázása után (deszkán, munkalapon, bárhol) újra kelesztjük a formázástól összeesett tésztát, konyharuhával letakarva 20-30 percig.
- Bő, közepesen forró olajban, közepes lángon, fedő alatt süsd ki a fánkokat. Amikor az egyik oldaluk már szép aranybarna, akkor kell megfordítani és fedő nélkül megsütni a másik oldalukat is.
- Az olajból kiszedve, papírtörlőn csepegtessük le a felesleges olajat, és hagyjuk kihűlni a fánkokat.
- A pudingport a cukorral, majd fokozatosan adagolva hozzá a tejet, csomómentesre kell keverni. Lassú tűzön sűrűre főzni, ezután hagyni kell kihűlni. Ezzel a krémmel lehet megtölteni a fánkokat (vagy egyszerűen vágjuk félbe és úgy tegyünk közé pudingot).
- A tetejét vonjuk be az olajjal megolvasztott ét csokival.
A bismarck fánk elkészítése nem olyan gyors, de megéri, mert nagyon finom, kiadós fánk. Rendkívül látványos vendégváró édesség, minden alkalomra.
https://anisutfoz.blogspot.com/2015/02/fank.html
Vissza a kategória cikkeihez