A Bismarck fánk tipikusan hosszúkás formájú olajban sütött fánk, puding töltelékkel és csokoládéval a tetején. Különösen ínycsiklandó, a fánk rajongóinak kedvence e friss fánktészta, melyet a csoki és a puding íz harmóniája igazán ellenállhatatlanná tesz.

A tésztája azonos a szalagos fánk tésztájával.

Bismarck fánk hozzávalók

  • 50 kg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só

Vanília krém hozzávalói:

  • 1 cs főzős vaníliás pudingpor
  • 3 ek cukor
  • 5 dl tej

A tetejére:

  • 1 tábla étcsoki
  • 1 ek olaj

Bismarck fánk elkészítése:

  1. Kb. 1,5 dl tejet meg kell kicsit langyosítani és hozzáadni a 1 kanál cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, ezután meg kell várni, ameddig megkel.
  2. A lisztet egy tálba kell szitálni, hozzáadni a megkelt élesztőt, a sót, a maradék langyos tejet, a cukrot, a puha vajat és a tojás sárgákat.
  3. A tökéletes szalagos fánk elkészítéséhez az is fontos, hogy a hozzávalók ne legyenek hidegek. Az összes hozzávalóból rugalmas tésztát kell gyúrni és keleszteni egy-másfél órán keresztül meleg helyen.
  4. Ha a tészta kb. kétszeresére megkelt, egy lisztezett deszkán kb. 1,5 cm-s vastagságúra kell nyújtani. Hosszúkás fánkformákat kell szaggatni a kinyújtott tésztából.
  5. A fánkok formázása után (deszkán, munkalapon, bárhol) újra kelesztjük a formázástól összeesett tésztát, konyharuhával letakarva 20-30 percig.
  6. Bő, közepesen forró olajban, közepes lángon, fedő alatt süsd ki a fánkokat. Amikor az egyik oldaluk már szép aranybarna, akkor kell megfordítani és fedő nélkül megsütni a másik oldalukat is.
  7. Az olajból kiszedve, papírtörlőn csepegtessük le a felesleges olajat, és hagyjuk kihűlni a fánkokat.
  8. A pudingport a cukorral, majd fokozatosan adagolva hozzá a tejet, csomómentesre kell keverni.  Lassú tűzön sűrűre főzni, ezután hagyni kell kihűlni. Ezzel a krémmel lehet megtölteni a fánkokat (vagy egyszerűen vágjuk félbe és úgy tegyünk közé pudingot).
  9. A tetejét vonjuk be az olajjal megolvasztott ét csokival.

A bismarck fánk elkészítése nem olyan gyors, de megéri, mert nagyon finom, kiadós fánk. Rendkívül látványos vendégváró édesség, minden alkalomra.

https://anisutfoz.blogspot.com/2015/02/fank.html

Vissza a kategória cikkeihez