A farsangi időszakban előkerülnek a fánk receptek, de az igazi ínyencek rögtön a csokis fánk recepteket keresik. Mert minden fánk finom, de a csokis fánk az igazi! A farsangi édesség a fánk máz segítségével még varázslatosabbá, ízletesebbé tehető.

A fánk leginkább farsang környékén jut eszünkbe, pedig egész évben készíthető, ízletes, kiadós édesség.

Csokis fánk – recept

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 10 dkg puha vaj vagy margarin
  • 5 dkg friss élesztő
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 kk só
  • 0,5 dl rum vagy aroma

A mázhoz:

  • 20 dkg étcsokoládés torta bevonó
  • 1 ek olaj
  • cukor szórat, torta dara ízlés szerint

Csokis fánk – elkészítés, díszítés

  1. Langyos tejben el kell keverni egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a tojást, cukrot, sót, a margarint, a rumot, jól összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzá keverjük és együtt alaposan összegyúrjuk. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni.
  5.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni.Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  6. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.
  7. A tortabevonót vízgőz felett 1 ek olajjal felolvasztjuk és belemárjuk a fánkok egyik felét. A mázat az ételfestékkel megfestjük a kívánt színűre, majd belemártjuk a fánkok másik felét is.
  8. Megszórjuk a cukor-, vagy tortadarával és tálaljuk.

Remek vendégváró, finom édesség, mely szépen díszítve biztos siker lesz!

https://nlc.hu/gasztro/20170601/glutenmentes-hazi-csokis-fank/

Vissza a kategória cikkeihez