Tartalomjegyzék
A farsangi időszakban előkerülnek a fánk receptek, de az igazi ínyencek rögtön a csokis fánk recepteket keresik. Mert minden fánk finom, de a csokis fánk az igazi! A farsangi édesség a fánk máz segítségével még varázslatosabbá, ízletesebbé tehető. Ugyanis a fánk is remekül dekorálható, akárcsak a kürtöskalács.
A fánk leginkább farsang környékén jut eszünkbe, pedig egész évben készíthető, ízletes, kiadós – akár vendégváró – édesség.
Csokis fánk – recept
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 10 dkg puha vaj vagy margarin
- 5 dkg friss élesztő
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 kk só
- 0,5 dl rum vagy aroma
A mázhoz:
- 20 dkg étcsokoládés torta bevonó
- 1 ek olaj
- cukor szórat, torta dara ízlés szerint
A csokis fánk elkészítése lépésről – lépésre:
- Langyos tejben el kell keverni egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
- Az átszitált liszthez hozzáadjuk a tojást, cukrot, sót, a margarint, a rumot, jól összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzá keverjük és együtt alaposan összegyúrjuk. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
- Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
- Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni.
- A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni.Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.
- A tortabevonót vízgőz felett 1 ek olajjal felolvasztjuk és belemárjuk a fánkok egyik felét. A mázat az ételfestékkel megfestjük a kívánt színűre, majd belemártjuk a fánkok másik felét is.
- Megszórjuk a cukor-, vagy tortadarával és tálaljuk.
Remek vendégváró, finom édesség, mely szépen díszítve biztos siker lesz!
https://nlc.hu/gasztro/20170601/glutenmentes-hazi-csokis-fank/
Vissza a kategória cikkeihez