A csöröge fánk készítése nem bonyolult művelet, mégis szinte csak a farsangi időszakban kerül elő ez a recept is, akárcsak a többi farsangi fánk recept. Pedig már a fánk gondolatára is összefut a nyál a szánkban. A jó porcukros, nagymama lekváros házi fánkok az igaziak!

Csöröge fánk készítése – recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek cukor
  • fél kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 tk citromlé
  • csipet só

Csöröge fánk készítése – összeállítás

  1. Az átszitált lisztbe keverjük a szódabikarbónát és elmorzsoljuk benne a puha vajat. Hozzáadjuk a sót, a citrom héját, és a citrom levét.
  2. A tojások sárgáját el kell keverni a cukorral és a tejföllel, majd a lisztes keverékhez adni. Ezt jól össze kell dolgozni, majd hólyagosra dagasztani.
  3. Folpackba csomagolva fél óráig hűtőbe tesszük.
  4. Ezután lisztezett nyújtódeszkán kb. 3 mm vastagra kell nyújtani, és négyszögekre, vagy rombuszokra vágjuk derelyevágóval. A négyzetek közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk és az egyik végét a lyukon áthúzzuk.
  5. A kiszaggatott csöröge fánkokat felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  6. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.
  7. Ezután megszórjuk porcukorral és tovább ízesítjük nagymama házi baracklekvárjával.

Remek vendégváró, finom édesség, mely egész évben készíthető, de farsangkor kiváltképp!

https://olgikonyhaja.hu/csorogefank/

Vissza a kategória cikkeihez