Tartalomjegyzék
A csöröge fánk készítése nem bonyolult művelet, mégis szinte csak a farsangi időszakban kerül elő ez a recept is, akárcsak a többi farsangi fánk recept. Pedig már a fánk gondolatára is összefut a nyál a szánkban. A jó porcukros, nagymama lekváros házi fánkok az igaziak!
Csöröge fánk készítése – recept
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl tejföl
- 2 tojás sárgája
- 2 ek cukor
- fél kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tk citromlé
- csipet só
Csöröge fánk készítése – összeállítás
- Az átszitált lisztbe keverjük a szódabikarbónát és elmorzsoljuk benne a puha vajat. Hozzáadjuk a sót, a citrom héját, és a citrom levét.
- A tojások sárgáját el kell keverni a cukorral és a tejföllel, majd a lisztes keverékhez adni. Ezt jól össze kell dolgozni, majd hólyagosra dagasztani.
- Folpackba csomagolva fél óráig hűtőbe tesszük.
- Ezután lisztezett nyújtódeszkán kb. 3 mm vastagra kell nyújtani, és négyszögekre, vagy rombuszokra vágjuk derelyevágóval. A négyzetek közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk és az egyik végét a lyukon áthúzzuk.
- A kiszaggatott csöröge fánkokat felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.
- Ezután megszórjuk porcukorral és tovább ízesítjük nagymama házi baracklekvárjával.
Remek vendégváró, finom édesség, mely egész évben készíthető, de farsangkor kiváltképp!
https://olgikonyhaja.hu/csorogefank/
Vissza a kategória cikkeihez