Tartalomjegyzék
A cukkinis fánk nem a klasszikus farsangi fánk, de nyáron és kora ősszel a cukkini szezonban érdemes készíteni ebből a nagyon különleges, zamatos édességből. Bár a fánk egész évben készíthető, jellemzően csak a farsangi időszakban kerülnek elő a receptek a háziasszonyoknál. Pedig bármikor készíthető, ugyan nyáron a nagy melegben kevésbé kívánjuk, mint a hideg téli napokon. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól variálható és dekorálható, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni.
Cukkinis fánk készítése – recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 40 dkg burgonya
- 30 dkg cukkini (megpucolva, kimagozva, levétől kinyomkodva lereszelve)
- 1 tojássárgája
- 1 dl tej
- 5 dl napraforgó olaj
- 1 tasak instant élesztő
- 1 tk cukor
- csipet só
Burgonyás cukkinis fánk elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a burgonyát és a tököt meg kell mosni, majd megpucolni, kimagozni és össze kell kockázni.
- A burgonyát enyhén sós vízben – annyiban, ami éppen ellepi – puhára kell főzni. Majd össze kell törni és hagyni, hogy kihűljön.
- A cukkinit nagy lyukú reszelőn le kell reszelni. (Ha nagyon zsenge, friss elég megmosni nem kell hámozni sem). Kicsit sózzuk és hagyjuk kicsöpögni a levétől, majd nyomkodjuk ki.
- A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, az összetört kihűlt burgonyát, a kinyomkodott cukkinit az élesztős tejet, sót és egy kanál olajat.
- Az egészet jó alaposan összedolgozzuk, ha nem áll össze adjunk hozzá még kevés tejet.
- Lisztezett munkalapon kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és pogácsa szaggatóval vagy vizes pohár segítségével kiszaggatjuk. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
- Letakarjuk konyharuhával és egy órát hagyjuk pihenni, kelni.
- Amikor a tészta szépen megkelt, akkor a kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
A kész fánkokat fahéjas porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt.
Vissza a kategória cikkeihez