Cukkinis fánk

A cukkinis fánk nem a klasszikus farsangi fánk, de nyáron és kora ősszel a cukkini szezonban érdemes készíteni ebből a nagyon különleges, zamatos édességből. Bár a fánk egész évben készíthető, jellemzően csak a farsangi időszakban kerülnek elő a receptek a háziasszonyoknál. Pedig bármikor készíthető, ugyan nyáron a nagy melegben kevésbé kívánjuk, mint a hideg téli napokon. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól variálható és dekorálható, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni.

Cukkinis fánk készítése – recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 40 dkg burgonya
  • 30 dkg cukkini (megpucolva, kimagozva, levétől kinyomkodva lereszelve)
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 5 dl napraforgó olaj
  • 1 tasak instant élesztő
  • 1 tk cukor
  • csipet só

Burgonyás cukkinis fánk elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a burgonyát és a tököt meg kell mosni, majd megpucolni, kimagozni és össze kell kockázni.
  2. A burgonyát enyhén sós vízben – annyiban, ami éppen ellepi – puhára kell főzni. Majd össze kell törni és hagyni, hogy kihűljön.
  3. A cukkinit nagy lyukú reszelőn le kell reszelni. (Ha nagyon zsenge, friss elég megmosni nem kell hámozni sem). Kicsit sózzuk és hagyjuk kicsöpögni a levétől, majd nyomkodjuk ki.
  4. A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  5. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, az összetört kihűlt burgonyát, a kinyomkodott cukkinit az élesztős tejet, sót és egy kanál olajat.
  6. Az egészet jó alaposan összedolgozzuk, ha nem áll össze adjunk hozzá még kevés tejet.
  7. Lisztezett munkalapon kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és pogácsa szaggatóval vagy vizes pohár segítségével kiszaggatjuk. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
  8. Letakarjuk konyharuhával és egy órát hagyjuk pihenni, kelni.
  9. Amikor a tészta szépen megkelt, akkor a kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  10. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.

A kész fánkokat fahéjas porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt.

Vissza a kategória cikkeihez