Diós mákos fánk

A fánk a farsangi időszak elmaradhatatlan süteménye, bár a diós mákos fánk nem a hagyományos, ismert édesség, hanem valami egészen más. Érdemes megkóstolni, mert nemcsak annak lesz kedvence, aki a diót, mákot és a fánkot is szereti! A mák és a dió is nagyon egészséges, mégsem fogyasztunk belőle túl sokat. Azt is leginkább a nagyobb ünnepek alkalmával. Bár a fánk nem egy gyorsan elkészíthető finomság, mindenképpen megéri a fáradozást!  A fánk máz segítségével pedig még varázslatosabbá, dekoratívabbá.

Bár a fánk leginkább farsang környékén jut eszünkbe, pedig egész évben készíthető, ízletes, kiadós édesség.

Diós mákos töltött fánk recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 tojássárgája
  • 10 dkg kg vaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 evőkanál porcukor
  • csipet só
  • olaj – a sütéshez

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

  • 10 dkg darált mák
  • 3 evőkanál porcukor (ha a mák cukrozott, elég kevesebb is)
  • 4 evőkanál tej
  • fél citrom frissen reszelt héja

A diós töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál tej
  • fél citrom frissen reszelt héja

A diós, mákos fánk elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először keverjünk el langyos tejben egy teáskanálnyi cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Várjuk meg, amíg kicsit megkel.
  2. Majd a tojások sárgáját dolgozzuk el négy evőkanál cukorral úgy, hogy a cukor teljesen elolvadjon, majd adjuk hozzá a megkelt élesztőt.
  3. A lisztet keverjük el csipet sóval és adjuk hozzá az élesztőt, valamint annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
  4. Végül dolgozzuk össze a puha vajjal, akkor jó, ha hólyagos a tészta.
  5. Majd meleg helyen letakarva kelesszük legalább fél órán keresztül.
  6. Közben készítsük el a töltelékeket: A mákot főzzük fel a tejjel és a cukorral, reszelt citromhéjjal. (Ízlés szerint adhatunk hozzá mazsolát is.)
  7. A diót szintén keverjük össze a cukorral, citromhéjjal és annyi tejjel, hogy pépes állagú legyen, de ne folyjon. A diós tölteléket nem kell főzni.
  8. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, vagy kézzel széthúzogatni.
  9. A kétféle töltelékből tegyünk kis halmokat a tészta egyik felére és a másik felét hajtsuk rá.
  10. Majd pogácsa szaggatóval vagy egy pohár segítségével szaggassunk belőle fánkokat.
  11. Ismét hagyjuk őket 15-20 percet kelni, pihenni.
  12. A fánkokat fejjel lefelé kell beletenni az olajba, tehát a deszkán felfelé lévő, legyen alul sütésnél.
  13.  A kiszaggatott fánkot közepesnél enyhébb hőfokon bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  14. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.

Porcukorral megszórva kínáljuk. Remek vendégváró, finom édesség, jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1nk

Vissza a kategória cikkeihez