Az donut fánk hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az amerikai fánk is leginkább farsang környékén keresett, pedig fánk egész évben készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható, akárcsak a kürtöskalács, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni.
Donut fánk recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 4 dl tej
- 10 dkg puha vaj
- 5 dkg friss élesztő
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- csipet só
- egy kk őrölt fahéj
- fél kezeletlen citrom reszelt héja
A Donut fánk elkészítése lépésről – lépésre:
- Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
- Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
- Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
- Az amerikai fánk sütőforma mélyedéseit ecsettel kiolajozzuk, vagy kivajazzuk.
- A tésztát habzsákba (ennek hiányában zacskóba, aminek levágjuk az egyik sarkát) töltjük úgy, hogy kb. a forma kétharmadáig érjen.
- A fánkokat előmelegített 220 fokos sütőben kb. 10 perc alatt halvány barnára sütjük.
- A kihűlt fánk máz segítségével tovább díszíthető, ízesíthető. Csak a fantázia szabhat határt.
Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!
A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, vagy akár töltött fánk is készíthető belőle. Tölteni is lehet lekvárral, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A máz további cukor- és tortadara szóratokkal tovább díszíthető.
https://hvg.hu/gasztronomia/20080121
Vissza a kategória cikkeihez