Az donut fánk hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az amerikai fánk is leginkább farsang környékén keresett, pedig fánk egész évben készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni.

Donut fánk recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 10 dkg puha vaj
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • egy kk őrölt fahéj
  • fél kezeletlen citrom reszelt héja

A Donut fánk elkészítése

  1. Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Az amerikai fánk sütőforma mélyedéseit ecsettel kiolajozzuk, vagy kivajazzuk.
  5. A tésztát habzsákba (ennek hiányában zacskóba, aminek levágjuk az egyik sarkát) töltjük úgy, hogy kb. a forma kétharmadáig érjen.
  6. A fánkokat előmelegített 220 fokos sütőben kb. 10 perc alatt halvány barnára sütjük.
  7. A kihűlt fánk máz segítségével tovább díszíthető, ízesíthető. Csak a fantázia szabhat határt.

Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, vagy akár töltött fánk is készíthető belőle. Tölteni is lehet lekvárral, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A máz további cukor- és tortadara szóratokkal tovább díszíthető.

https://hvg.hu/gasztronomia/20080121

Vissza a kategória cikkeihez