Tartalomjegyzék
Egérke fánk recept többféle található, ami közös bennük, hogy finom, könnyen elkészíthető édesség. Hívják még egyszerű, égetett fánknak is. Az egérke név a kisütés folyamán keletkezett formák után jött kedves elnevezés.
Az elkészítés módja rendkívül változatos: készülhet élesztővel forró zsírban sütve, de külön erre kitalált tarkedli sütőben is. Égetett tésztából készül a képviselőfánk, ami kör alakú, és az ekler fánk recept is, ami hosszúkás.
Egérke fánk recept hozzávalók:
A tésztához:
- 5 dl tej
- 50 dkg liszt
- 2-3 evőkanál cukor
- 6 db egész tojás
- csipet só
- 5 dl olaj
Egérke fánk elkészítése:
- A hideg tejet a sóval és a cukorral feltesszük forrni.
- Ha felforrt, hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal, addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta. Addig keverjük, ameddig az edény oldaláról leválik a tészta.
- Lehúzzuk a tűzhelyről és állandó keverés mellett egyenként beleütjük a tojásokat, majd gyorsan, alaposan simára keverjük.
- Az olajat felforrósítjuk és kanállal beleszaggatjuk a tésztát az olajba. A tészta meglehetősen ragadós, ezért előtte a kanalat olajba lehet mártani, hogy kevésbé ragadjon rá a tészta. Ha elegendő olaj van a sütőedényben, magától is megfordulnak sülés közben az egérkék.
- A kisült egérkéket papírtörlőre szedjük.
- Porcukorral (lehet fahéjas is) megszórjuk és ízletes házi lekvárral, vagy akár finom termelői méz csurgatással kínáljuk.
Az elkészítése rendkívül gyors, kb. 30-35 perc alatt már ehetjük is a finom kisült fánkocskákat. Ha nincs sok időnk, de édességre vágyunk, vagy hirtelen vendégek érkeznek, finom, gyors vendégváró édesség, minden alkalomra.
Jó étvágyat hozzá!
https://mamazsola.blog.hu/2014/02/26/farsangi_fank_helyett_egerke
Vissza a kategória cikkeihez