Tartalomjegyzék
Az egyszerű fánk recept főleg farsang környékén nagyon keresett, pedig fánk egész évben készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható akárcsak a kürtöskalács, és bármikor nagyon jól esik.
Egyszerű fánk recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 1 tk cukor
- 2 ek porcukor
- 2 dkg vaj vagy margarin
- 1 csipet só
- 1 ek rum, vagy rum aroma
- olaj a sütéshez
Egyszerű fánk recept – elkészítés
- A langyos tejbe belekeverjük a teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, tojások sárgáját, a porcukrot és a margarint vagy vajat, a rumot és végül a felfuttatott élesztőt. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta.
- Az egészet jól összedolgozzuk és legalább 1 órán keresztül meleg helyen kelesztjük letakarva.
- Lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk a megkelt tésztát, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
- A kiszaggatott fánkot letakarva ismét 20-25 percig kelesztjük.
- A kiszaggatott, megkelt fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
Egyszerű fánk recept – sütőben sütéshez
A fánk sütőben sütve is elkészíthető és annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.
Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!
A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.
https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka
Vissza a kategória cikkeihez