Egyszerű fánk recept

Az egyszerű fánk recept főleg farsang környékén nagyon keresett, pedig fánk egész évben készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható akárcsak a kürtöskalács, és bármikor nagyon jól esik.  

Egyszerű fánk recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tk cukor
  • 2 ek porcukor
  • 2 dkg vaj vagy margarin
  • 1 csipet só
  • 1 ek rum, vagy rum aroma
  • olaj a sütéshez

Egyszerű fánk recept – elkészítés

  1. A langyos tejbe belekeverjük a teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, tojások sárgáját, a porcukrot és a margarint vagy vajat, a rumot és végül a felfuttatott élesztőt. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta.
  3. Az egészet jól összedolgozzuk és legalább 1 órán keresztül meleg helyen kelesztjük letakarva.  
  4. Lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk a megkelt tésztát, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
  5. A kiszaggatott fánkot letakarva ismét 20-25 percig kelesztjük.
  6.  A kiszaggatott, megkelt fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  7. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Egyszerű fánk recept – sütőben sütéshez

A fánk sütőben sütve is elkészíthető és annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.

Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.

https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom