Egyszerű fánk recept

Az egyszerű fánk recept főleg farsang környékén nagyon keresett, pedig fánk egész évben készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható, és bármikor nagyon jól esik.  

Egyszerű fánk recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tk cukor
  • 2 ek porcukor
  • 2 dkg vaj vagy margarin
  • 1 csipet só
  • 1 ek rum, vagy rum aroma
  • olaj a sütéshez

Egyszerű fánk recept – elkészítés

  1. A langyos tejbe belekeverjük a teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, tojások sárgáját, a porcukrot és a margarint vagy vajat, a rumot és végül a felfuttatott élesztőt. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta.
  3. Az egészet jól összedolgozzuk és legalább 1 órán keresztül meleg helyen kelesztjük letakarva.  
  4. Lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk a megkelt tésztát, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
  5. A kiszaggatott fánkot letakarva ismét 20-25 percig kelesztjük.
  6.  A kiszaggatott, megkelt fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  7. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Egyszerű fánk recept – sütőben sütéshez

A fánk sütőben sütve is elkészíthető és annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.

Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.

https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka

Vissza a kategória cikkeihez