Ekler fánk recept

Ekler fánk (égetett fánk) recept többféle található, ami közös bennük, hogy finom, tejszínhabos-csokoládés fánk különlegességek, az igazi ínyenceknek!

Az elkészítés módja rendkívül változatos: készülhet élesztővel forró zsírban sütve, de külön erre kitalált tarkedli sütőben is. Égetett tésztából készül a képviselőfánk, ami kör alakú, és az ekler, ami hosszúkás.

Ekler fánk recept hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg víz
  • 4 db egész tojás
  • 10 dkg liszt
  • csipet só
  • csipet cukor

A mázhoz:

  • 3 dl cukrászhab
  • 15 dkg étcsoki
  • 1 tk étolaj
  • 1 csipet só

Az ekler fánk készítése lépésről – lépésre:

  1. A hideg vizet a zsírral, sóval, cukorral feltesszük forrni. Vaj is használható, de akkor a repedések kisebbek lesznek, nem lesz olyan „robbanásszerű” a tészta.
  2. Ha felforrt, hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal, addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta. Addig keverjük, ameddig az edény oldaláról leválik a tészta.
  3. Lehúzzuk a tűzhelyről és állandó keverés mellett egyenként beleütjük a tojásokat, majd gyorsan, alaposan simára keverjük.
  4. A kész tésztát habzsákba töltjük és sütőfóliával kibélelt tepsibe, babapiskótányi (10-12 cm hosszú) csíkokat nyomunk belőle.
  5. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Ettől a hőfoktól emelkedik meg a tészta.
  6. A tepsit betesszük a sütőbe és a 10 percig sütjük a 220 fokon, majd még 10-15 percig 180 fokon.
  7. A megsült fánkok tetejét még forrón levágjuk, hogy a gőz ki tudjon menni belőle. Hagyjuk kihűlni.
  8. Addig a csipet sóval felverjük a tejszínt.
  9. A csokit a vajjal és az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk.
  10. A tejszínhabot a habzsákba rakjuk és megtöltjük vele a fánkok alját, a kalapokat (a tetejüket) pedig az olvasztott csokiba mártjuk és a hab tetejére helyezzük.

Az elkészítése nem olyan gyors, kb. 45 perc, de megéri, mert nagyon finom, kiadós fánk. Rendkívül látványos vendégváró édesség, minden alkalomra.

Jó étvágyat hozzá!

https://www.recepttar.hu/recept/ekler-fank-31379

Címlapkép: Vaníliás-csokis Ekler fánk (forrás: https://femina.hu/recept/vanilias-csokis-ekler-fank)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom