Erdei gyümölcsös képviselőfánk

Az erdei gyümölcsös képviselőfánk az egyszerű égetett tésztás fánk tovább gondolt változata. Készíthetjük bármilyen gyümölccsel áfonyával, eperrel, málnával – egyaránt. Bár a fánk receptek jellemzően a farsangi időszakban kerülnek előtérbe, de egész évben készíthetjük őket. Ha mégsem magunk készítenénk – vagy az alakunkra vigyázandó csak néhány darabot ennénk – akkor lehetőségünk van vásárolni vagy rendelni is.  

Erdei gyümölcsös képviselőfánk recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl víz
  • 4 db tojás
  • csipet só

A krém hozzávalói:

  • 4 dl habtejszín
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 zacskó habfixáló
  • 15 dkg erdei gyümölcs keverék

A tetejére:

  • porcukor
Erdei gyümölcsös képviselőfánk


Az erdei gyümölcsös képviselőfánkok elkészítése:

  1. Először melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Tegyünk vízzel teli tepsit az aljára, hogy gőz keletkezzen.
  3. Majd a 2 dl vizet tegyük nyeles forralóba, adjuk hozzá a csipet sót, a vajat és olvasszuk össze.
  4. Forraljuk fel közepes lángon.
  5. Ha a vaj és a cukor már felolvadt folyamatos keverés mellett hozzá kell adni az előzőleg átszitált lisztet, és addig keverni, amíg jól be nem sűrűsödik.
  6. Akkor jó, ha már tömbként tapad a fakanálra. Vegyük le és hagyjuk kihűlni.
  7. Ezután egyenként belekeverjük a tojásokat (akár robotgéppel is össze lehet keverni az egészet.)
  8. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  9. Majd a tésztát habzsákba (vagy ha nincs zacskóba, aminek egyik sarkát levágjuk) töltjük, és kb. 5-6 cm átmérőjű, 2 cm magas halmokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ne túl közel egymáshoz, mert sütés közben még nőnek!
  10. Hagyjuk pihenni őket 20 percet.
  11. Tegyük az előmelegített sütőbe légkeveréssel 25 percre, de ne nyitogassuk a sütő ajtaját!
  12. Majd mérsékeljük a hőfokot 180 fokra, kapcsoljuk ki a légkeverést és úgy süssük tovább 10-12 percig.
  13. Majd vegyük ki a fánkokat és hagyjuk, hogy kihűljenek.
  14. Közben készülhet a krém: verjük fel a tejszínhabot a habfixálóval.
  15. A gyümölcsöt aprítsuk fel, forraljuk össze a cukorral, pürésítsük, majd passzírozzuk le.
  16. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük a habhoz.
  17. A kihűlt fánkokat vágjuk ketté.
  18. Habzsákba töltjük a krémet és rányomjuk a krémet a kettévágott fánkok alsó részére.
  19. Rátesszük a tetejét és porcukorral szórjuk meg, vagy ízlés szerint díszítjük.

Gyümölcs darabokkal dekorálva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1nk

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom