Tartalomjegyzék
Az erdei gyümölcsös képviselőfánk az egyszerű égetett tésztás fánk tovább gondolt változata. Készíthetjük bármilyen gyümölccsel – áfonyával, eperrel, málnával – egyaránt. Bár a fánk receptek jellemzően a farsangi időszakban kerülnek előtérbe, de egész évben készíthetjük őket. Ha mégsem magunk készítenénk – vagy az alakunkra vigyázandó csak néhány darabot ennénk – akkor lehetőségünk van vásárolni vagy rendelni is.
Erdei gyümölcsös képviselőfánk recept
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 dl víz
- 4 db tojás
- csipet só
A krém hozzávalói:
- 4 dl habtejszín
- 1 evőkanál cukor
- 1 zacskó habfixáló
- 15 dkg erdei gyümölcs keverék
A tetejére:
- porcukor
Az erdei gyümölcsös képviselőfánkok elkészítése:
- Először melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Tegyünk vízzel teli tepsit az aljára, hogy gőz keletkezzen.
- Majd a 2 dl vizet tegyük nyeles forralóba, adjuk hozzá a csipet sót, a vajat és olvasszuk össze.
- Forraljuk fel közepes lángon.
- Ha a vaj és a cukor már felolvadt folyamatos keverés mellett hozzá kell adni az előzőleg átszitált lisztet, és addig keverni, amíg jól be nem sűrűsödik.
- Akkor jó, ha már tömbként tapad a fakanálra. Vegyük le és hagyjuk kihűlni.
- Ezután egyenként belekeverjük a tojásokat (akár robotgéppel is össze lehet keverni az egészet.)
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Majd a tésztát habzsákba (vagy ha nincs zacskóba, aminek egyik sarkát levágjuk) töltjük, és kb. 5-6 cm átmérőjű, 2 cm magas halmokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ne túl közel egymáshoz, mert sütés közben még nőnek!
- Hagyjuk pihenni őket 20 percet.
- Tegyük az előmelegített sütőbe légkeveréssel 25 percre, de ne nyitogassuk a sütő ajtaját!
- Majd mérsékeljük a hőfokot 180 fokra, kapcsoljuk ki a légkeverést és úgy süssük tovább 10-12 percig.
- Majd vegyük ki a fánkokat és hagyjuk, hogy kihűljenek.
- Közben készülhet a krém: verjük fel a tejszínhabot a habfixálóval.
- A gyümölcsöt aprítsuk fel, forraljuk össze a cukorral, pürésítsük, majd passzírozzuk le.
- Hagyjuk kihűlni, majd keverjük a habhoz.
- A kihűlt fánkokat vágjuk ketté.
- Habzsákba töltjük a krémet és rányomjuk a krémet a kettévágott fánkok alsó részére.
- Rátesszük a tetejét és porcukorral szórjuk meg, vagy ízlés szerint díszítjük.
Gyümölcs darabokkal dekorálva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1nk
Vissza a kategória cikkeihez