Fánk Budapest

A fánk Budapest egyre több üzletében állandó portéka, sőt vannak kifejezetten fánk boltok is a városban. Bár a fánk a farsangi időszak emblematikus édessége, a fánk rajongók szerencséjére napjainkban már egész évben kapható.

Fánk Budapest – Fánk hazánkon túl

Ennek az egyszerű általában lágy tésztás süteménynek rengeteg változata ismert világszerte. A többsége lágy kelt tésztából készül, de akad közöttük kevert vagy égetett tészta is. A többségüket bő, nem forró olajban sütik, de fánk sütőben is süthető. Hazánkban a legismertebb a farsangi fánk, mely házi sárgabarack lekvárral és porcukorral ízesítve – az igazi klasszikus.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a fánk igazi hungarikum. Pedig – kevés kivételtől eltekintve – szinte az egész világon ismerik és szeretik ezeket az általában édes, olajban sült tésztaféléket. A fánk fajták határon innen és túl is nagyon kedveltek.

Érdekességek a Fánk Budapestről

Bár a farsangi fánk eredete vitatható az tény, hogy a fánk készítésének hagyománya az ókori Rómáig nyúlik vissza. Hazánkban a fánk csak a XIX. században terjedt el, annak ellenére, hogy már Mátyás udvarában is ismert volt.

A korábbi hagyományos olajban sütött édes tészta porcukorral és házi lekvárral ízesítve még mindig a klasszikus. De manapság már rengeteg féle ízesítésű fánkot ismerünk, készítünk. Napjainkban Budapesten már rengeteg fánkozó is található, így aki nem maga készítené a hagyományos fánk recept alapján a finom édességet, már nagyon könnyű dolga van.

http://www.mindmegette.hu/fank-budapest-fankozo-the-donut-library-the-box-donut-mr-funk-fankterapia-wiener-szalon-52194/

A jó hír, hogy a fánkokat több helyen már kiszállítással is kérhetjük, így akár születésnapokra, vagy bármely más eseményre is rendelhetünk előre. Az ízek kavalkádja mesés, a kínálat óriási, így igazán a bőség zavarával találkozhatunk, ha betérünk a fánkozókba. Vagy be se térünk, csak interneten keresztül választunk és rendelünk.

https://fankidonuts.com/

A fánk még napjainkban is leginkább farsang környékén keresett, pedig egész évben készíthető és manapság a boltok polcain is egész évben elérhető.

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom