Fánk fajták

A fánk fajták – a farsangi időszak emblematikus édességének a fánknak, ennek az egyszerű általában lágy tésztás süteménynek a variációi világszerte. A hagyományos farsangi fánk házi sárgabarack lekvárral és porcukorral ízesítve – a hazai klasszikus.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a fánk igazi hungarikum. Pedig – kevés kivételtől eltekintve – szinte az egész világon ismerik és szeretik ezeket az általában édes, olajban sült tésztaféléket.

Fánk fajták – határon innen

Szalagos fánk a hazánkban legismertebb farsangi fánk fajta, mely nevét a barna fánkon körbefutó, a fánk tökéletességét jelző fehér csíkról kapta. Porcukorral és házi barack lekvárral kínáljuk.

Szalagos fánk
Szalagos fánk

Csöröge fánk  – vagy más néven forgácsfánk – a szalagos fánknál egyszerűbb fánk fajta, mely arany színű, jellegzetes csavart hosszúkás (forgács) alakú. A csöröge fánk készítése egyszerű, mivel nem kell dagasztani és keleszteni. Porcukorral megszórva frissen tálaljuk.

Csöröge fánk készítése
Csöröge fánk

Rózsafánk egy igazi fánk különlegesség. Kevesen ismerik és készítik, mert bonyolultnak tűnik az elkészítése. Ez a fánk pogácsa szaggatóval szaggatott 3 méretű tésztakorongból készül. Ezeket tojással kell összeragasztani, késsel bevágni, így kapjuk a rózsa szirmait. A rózsafánkot frissen, porcukorral megszórva tálaljuk, és kínálhatunk hozzá finom házi lekvárt. A szokásostól eltérő, mutatós vendégváró fánkfajta.

Rózsafánk
Rózsafánk (forrás: https://iz-lelopont.hu)

Az egérke fánk egy égetett fánkféle, akárcsak az ekler fánk és a képviselőfánk. Az utóbbiak krémmel töltöttek és az ekler fánk tetejét csokoládéval vonják be.

Képviselőfánk recept
Képviselőfánk (forrás: https://www.femcafe.hu/cikkek/recept/hazi-kepviselofank-vaniliakremmel-es-tejszinhabbal-toltve)

A pillefánk élesztő helyett sütőporral készül ezért az elkészítési ideje – mivel nem kell dagasztani és keleszteni – sokkal rövidebb. A kisütése is egyszerű, kanállal szaggatjuk bele az olajba.

Pillefánk
Pillefánk

A krumplis fánk nem egy könnyű habos sütemény. Bő olajban sütött tésztaféle, mely sós változatban húsok mellé köretnek is kitűnő választás.

Krumplis fánk
Krumplis fánk (forrás: http://terezakonyha.bloglap.hu/cikkek/krumplis-fank-burgonyarud-33269)

Fánkok – határon túl

A bécsi fánk az osztrákok nemzeti édessége, mely hagyományosan kézzel készül és lekvárral töltött. A fánk tésztát kisebb és nagyobb körökre szúrják ki 2 méretben és a kettő közé töltik a lekvárt.

Bécsi fánk
Bécsi fánk

A Berliner – a berlini töltött fánk – elsősorban Németországban és Franciaországban kedvelt. A hagyományos fánkokat kisütés után kristálycukorba forgatják, majd különféle lekvárokkal, krémekkel, elsősorban csokoládékrémmel, vaníliakrémmel töltik meg. Napjainkban azonban már elérhető a csokoládés, marcipános, vagy akár likőrkrémes változat is.

Berliner fánk
Berliner fánk (forrás: https://www.youtube.com)

Az amerikai fánk hazánkban is elterjedt és közkedvelt fánk jellegzetessége, hogy középen lyukas. Legtöbbször valamilyen cukor vagy csokoládé- mázzal vonják be, különböző cukor szóratokkal díszítik. Lehet töltött, vagy töltetlen. Süthetjük bő olajban, de készülhet amerikai fánk sütőformában is.

Amerikai fánk
Amerikai fánk

A churros a spanyolok nemzeti desszertje. Tésztájában nincs élesztő, lényegében egy olajban sült kevert tészta, mely leginkább a mi képviselőfánkunkhoz hasonlítható, csak édesebb.

Churros fánk
Churros fánk (forrás: https://www.anniesnoms.com)

A fánk leginkább farsang környékén keresett, pedig egész évben készíthető és manapság a boltok polcain is egész évben elérhető.

https://gasztrofasirt.blog.hu/2018/03/25/fankvilag_magyarorszagon

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom