A fánk többféleképpen készíthető, de a fánk hozzávalók nagyjából ugyanazok. A fánk hagyományos módon készítve kelt tészta, így élesztő szükséges hozzá, de fánk recept élesztő nélkül is található. Ebben az esetben sütőporral készül.

Az alap kellékek a fánk hozzávalókhoz

Az alap kellékek:

  • liszt
  • vaj
  • tojás
  • tej
  • cukor
  • és természetesen olaj a sütéshez.
  • Ezen kívül az élesztő, vagy sütőpor.

Természetesen a liszt nemcsak a klasszikus fehér liszt lehet és tej és tojásmentes fánk receptek is találhatóak. A cukor is helyettesíthető édesítőszerrel.

Fánk hozzávalók – a klasszikusokon túl

Az alap hozzávalókon túl kerülhet még a tésztába:

  • rum (vagy aroma)
  • citrom
  • vagy narancs reszelt héja is.
  • Illetve attól függően, hogy milyen fánkot készítünk krumpli
  • vagy akár túró.

A díszítéshez, töltéshez pedig további hozzávalók is kellhetnek, itt már csak a fantázia szab határt. Készülhet töltött fánk, mely a csoki krémtől, a házi készítésű lekváron át, a pudingokig bármivel tölthető. Illetve a fánk máz segítségével még tovább dekorálható. A mázakra pedig kerülhet cukor szórat, vagy mogyoró darabok, torta dara, vagy csoki öntet.

A fánk sütése olajban történik a hagyományos receptek szerint, de fánk sütőben is süthető, ilyenkor olaj sem szükséges.

A fánk leginkább farsang környékén keresett, pedig egész évben készíthető és manapság a boltok polcain is egész évben elérhető.

Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy készítsünk és biztos siker lesz!

https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka

Vissza a kategória cikkeihez