Tartalomjegyzék
A fánk többféleképpen készíthető, de a fánk hozzávalók nagyjából ugyanazok. A fánk hagyományos módon készítve kelt tészta, így élesztő szükséges hozzá, de fánk recept élesztő nélkül is található. Ebben az esetben sütőporral készül.
Az alap kellékek a fánk hozzávalókhoz
Az alap kellékek:
- liszt
- vaj
- tojás
- tej
- cukor
- és természetesen olaj a sütéshez.
- Ezen kívül az élesztő, vagy sütőpor.
Természetesen a liszt nemcsak a klasszikus fehér liszt lehet és tej és tojásmentes fánk receptek is találhatóak. A cukor is helyettesíthető édesítőszerrel.
Fánk hozzávalók – a klasszikusokon túl
Az alap hozzávalókon túl kerülhet még a tésztába:
- rum (vagy aroma)
- citrom
- vagy narancs reszelt héja is.
- Illetve attól függően, hogy milyen fánkot készítünk krumpli
- vagy akár túró.
A díszítéshez, töltéshez pedig további hozzávalók is kellhetnek, itt már csak a fantázia szab határt. Készülhet töltött fánk, mely a csoki krémtől, a házi készítésű lekváron át, a pudingokig bármivel tölthető. Illetve a fánk máz segítségével még tovább dekorálható. A mázakra pedig kerülhet cukor szórat, vagy mogyoró vagy dió darabok, torta dara, vagy csoki öntet.
A fánk sütése olajban történik a hagyományos receptek szerint, de fánk sütőben is süthető, ilyenkor olaj sem szükséges.
A fánk leginkább farsang környékén keresett, pedig egész évben készíthető és manapság a boltok polcain is egész évben elérhető.
Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy készítsünk és biztos siker lesz!
https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka
Vissza a kategória cikkeihez