Tartalomjegyzék
Fánk kelesztés nélkül kicsit gyorsabb és egyszerűbb az élesztősnél, hiszen nem kell keleszteni, így sokkal kevesebb időt igényel az elkészítése. A fánk recept leginkább farsang környékén keresett, pedig fánk egész évben bátran készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható akárcsak a kürtöskalács és bármikor nagyon jól esik.
Fánk kelesztés nélkül
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 2 dl tejföl
- 1 tojás
- 3 ek porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- olaj a sütéshez
Fánk kelesztés nélkül – elkészítés
- Az átszitált lisztbe elkeverjük a sütőport és a sót. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta.
- A tojást a porcukorral, vaníliás cukorral és a tejföllel jól összedolgozzuk.
- Hozzákeverjük a sütőporos lisztet és azzal is jól összedolgozzuk.
- Lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
- A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
Fánk kelesztés nélkül – sütőben sütéshez
Ez a fánk recept sütőben sütve is elkészíthető. A fánk sütőben sütve annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.
Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!
A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.
https://femina.hu/recept/sutoporos-fank/
Vissza a kategória cikkeihez