Fánk kelesztés nélkül

Fánk kelesztés nélkül kicsit gyorsabb és egyszerűbb az élesztősnél, hiszen nem kell keleszteni, így sokkal kevesebb időt igényel az elkészítése. fánk recept leginkább farsang környékén keresett, pedig fánk egész évben bátran készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható akárcsak a kürtöskalács és bármikor nagyon jól esik.  

Fánk kelesztés nélkül

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 3 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez

Fánk kelesztés nélkül – elkészítés

  1. Az átszitált lisztbe elkeverjük a sütőport és a sót.  A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta. 
  2. A tojást a porcukorral, vaníliás cukorral és a tejföllel jól összedolgozzuk. 
  3. Hozzákeverjük a sütőporos lisztet és azzal is jól összedolgozzuk.
  4. Lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
  5.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek. 
  6. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Fánk kelesztés nélkül – sütőben sütéshez

Ez a fánk recept sütőben sütve is elkészíthető. A fánk sütőben sütve annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.

Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.

https://femina.hu/recept/sutoporos-fank/

Vissza a kategória cikkeihez