Fánk máz

A finom farsangi édesség a fánk máz segítségével még varázslatosabbá, ízletesebbé tehető. A fánk máz sokféleképpen variálható, kiélhetjük a kreativitásunkat is a fánkok díszítése során. A fánk nagyon jól díszíthető, akárcsak a kürtöskalács. A különböző mázakkal, cukor szóratokkal, csoki öntetekkel igazán látványos édesség kreációkat lehet varázsolni. Az egyik legegyszerűbb pikáns máz, a citromos. Ehhez porcukrot kell összekeverni citromlével úgy, hogy sűrű massza legyen.

A fánk leginkább farsang környékén jut eszünkbe, pedig egész évben bátran készíthető.

Farsangi fánk – máz recepttel

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor
  • csipet só

A mázhoz:

  • 30 dkg porcukor
  • fél citrom leve
  • 1 tojásfehérje
  • pár csepp bármilyen színű ételfesték
  • 5 dkg étcsokoládé

Farsangi fánk máz – elkészítés, díszítés

  1. Langyos tejben el kell keverni egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni.
  5.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  6. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna.
  7. A máz hozzávalóit – a festék kivételével – vízgőz fölött felmelegítjük, majd belemártjuk a fánkok egyik felét.
  8. A mázat az ételfestékkel megfestjük a kívánt színűre, majd belemártjuk a fánkok másik felét is.
  9. Ha a máz megdermedt, rácsorgatjuk tetszőleges mintázatban az olvasztott csokoládét.

Fánk máz recept még

Csokis máz hozzávalók, elkészítése:

20 dkg étcsokis tortabevonót felolvasztunk vízgőz felett 1 ek olajjal, és belemártjuk a kisütött fánkok egyik felét. Cukorka szórattal tovább díszíthető. 

A fánk sütőben sütve is elkészíthető, melynek nagy előnye az olajban sütött fánkhoz képest, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.

Remek vendégváró, finom édesség, mely szépen díszítve biztos siker lesz!

http://www.mindmegette.hu/csokis-cukormazas-amerikai-fank.recept/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom