Tartalomjegyzék
A fánk sütése olajban történik a hagyományos receptek szerint, de fánk sütőben is süthető. A fánk leginkább farsang környékén keresett, pedig egész évben készíthető és manapság a boltok polcain is egész évben elérhető.
Fánk sütése olajban – recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 2 ek cukor
- csipet só
Fánk sütése olajban – elkészítés:
- Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
- Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
- Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
- Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
- A kiszaggatott fánkokat letakarva további 20-25 percig pihentetjük.
- A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Azt az oldalukat tegyük lefelé az olajba, amelyik a deszkán a felső oldala a fánknak. Ezt az oldalukat fedő alatt kell sütni, így jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
Fánk sütése olajban – sütőben
Ez a fánk recept sütőben sütve is elkészíthető. Így annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.
Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!
A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.
https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka
Címlapkép: Fánk sütése olajban (forrás: http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/szalagos-fank)
Vissza a kategória cikkeihez