A tökéletes fánk tészta készítésének 3 titka van. Ha igazán szépet és finomat szeretnénk készíteni, ezekre figyeljünk. A legismertebb hazai fánk a szalagos fánk, mely főleg farsangi időszakban kerül elő, bár fánk az év bármely időszakában süthető.

A klasszikus fánk tészta – a szalagos fánk

Hozzávalói:

  • 50 kg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • porcukor
  • lekvár

A klasszikus fánk tészta – a szalagos fánk elkészítése:

A tökéletes fánk tészta elkészítéséhez az első titok, hogy a hozzávalók mindig legyenek szobahőmérsékletűek!

  1. Kb. 1,5 dl tejet meg kell kicsit langyosítani és hozzáadni a 1 kanál cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, ezután meg kell várni, ameddig megkel.
  2. A második titok, hogy a lisztet mindig szitálni kell, így lesz szellős. Tehát a lisztet egy tálba kell szitálni, hozzáadni a megkelt élesztőt, a sót, a maradék langyos tejet, a cukrot, a puha vajat és a tojássárgákat.
  3. Az összes hozzávalóból rugalmas tésztát kell gyúrni és keleszteni egy-másfél órán keresztül meleg helyen.
  4. Ha a tészta kb. kétszeresére megkelt, egy lisztezett deszkán kb. 1,5 cm-s vastagságúra kell nyújtani. Pogácsa szaggatóval, – ennek hiányában – pohárral ki kell szúrni a fánk formákat.
  5. A harmadik titok, hogy a fánkok formázása után (deszkán, munkalapon, bárhol) újra kelesztjük a formázástól összeesett tésztát, konyharuhával letakarva 20-30 percig.
  6. Bő, közepesen forró olajban, közepes lángon, fedő alatt süsd ki a fánkokat. Amikor az egyik oldaluk már szép aranybarna, akkor kell megfordítani és fedő nélkül megsütni a másik oldalukat is.
  7. Az olajból kiszedve, papírtörlőn csepegtessük le a felesleges olajat a fánkokról.
  8. Porcukorral és tetszőleges – legfinomabb barack – lekvárral tálaljuk.

Így készül a tökéletes fánk tészta és szalagos fánk! Jó étvágyat!

https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka

Vissza a kategória cikkeihez