Fánk tojás nélkül

A fánk tojás nélkül is keresett recept, főleg mikor nincs otthon tojás. A fánk recept leginkább farsang környékén keresett, pedig fánk egész évben készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható, akárcsak a kürtöskalács, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni.

Fánk tojás nélkül – recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg rétesliszt
  • 240 ml tej
  • 2 dkg vaj vagy margarin
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 dkg cukor
  • 1,5 ek rum vagy rumaroma
  • olaj a sütéshez

Fánk tojás nélküli elkészítése

  1. Egy kevés langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az réteslisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni a vaj kivételével, és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. Majd a legvégén a vajat is hozzáadva tovább gyúrni a tésztát. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  3. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
  4. További 15-20 percig letakarva pihentetjük.
  5.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  6. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Fánk recept – sütőben sütéshez

Többféle recept sütőben sütve is elkészíthető. A fánk sütőben sütve annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.

Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.

https://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2017/01/szafi-free-amerikai-karika-fank.html

Címlapkép: Fánk tojás nélkül (forrás: https://www.facebook.com/vegankihivas/posts/237051189799638)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom