Tartalomjegyzék
A fánk tojás nélkül is keresett recept, főleg mikor nincs otthon tojás. A fánk recept leginkább farsang környékén keresett, pedig fánk egész évben készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható, akárcsak a kürtöskalács, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni.
Fánk tojás nélkül – recept
Hozzávalók:
- 40 dkg rétesliszt
- 240 ml tej
- 2 dkg vaj vagy margarin
- 3 dkg friss élesztő
- 2 dkg cukor
- 1,5 ek rum vagy rumaroma
- olaj a sütéshez
Fánk tojás nélküli elkészítése
- Egy kevés langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
- Az réteslisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni a vaj kivételével, és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. Majd a legvégén a vajat is hozzáadva tovább gyúrni a tésztát. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
- Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
- További 15-20 percig letakarva pihentetjük.
- A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
Fánk recept – sütőben sütéshez
Többféle recept sütőben sütve is elkészíthető. A fánk sütőben sütve annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.
Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!
A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.
https://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2017/01/szafi-free-amerikai-karika-fank.html
Címlapkép: Fánk tojás nélkül (forrás: https://www.facebook.com/vegankihivas/posts/237051189799638)
Vissza a kategória cikkeihez