A fánk töltelék, a farsangi időszak emblematikus édességének a fánknak, ennek az egyszerű süteménynek a felturbózása.  A hagyományos farsangi fánk házi sárgabarack lekvárral és porcukorral ízesítve – a klasszikus. A bécsi és berlini fánkok megjelenésével bővült a fánk töltelék köre, de az igazi robbanás az amerikai fánk megérkezésével történt!

A bécsi fánk az osztrákok nemzeti édessége, mely hagyományosan kézzel készül és lekvárral töltött. A fánk tésztát kisebb és nagyobb körökre szúrják ki 2 méretben és a kettő közé töltik a lekvárt.

A Berliner – a berlini töltött fánk – elsősorban Németországban és Franciaországban kedvelt. A hagyományos fánkokat kisütés után kristálycukorba forgatják, majd különféle lekvárokkal, krémekkel, elsősorban csokoládékrémmel, vaníliakrémmel töltik meg. Napjainkban azonban már elérhető a csokoládés, marcipános, vagy akár likőrkrémes változat is.

A fánk leginkább farsang környékén keresett, pedig egész évben készíthető és manapság a boltok polcain is egész évben elérhető.

Hagyományos fánk receptekből készül a töltött fánk, mely tölthető kívülről, vagy akár a fánk tészta megtöltésével is szívószál, vagy habzsák segítségével. A lyuk nélküli fánkok oldalán hegyes késsel kell egy bevágást ejteni, majd kicsit nagyobbra tágítani. Ezen a lyukon keresztül a fánk üregébe lehet nyomni a csöves habzsákba kanalazott lekvárt, pudingot, habot vagy más tölteléket. Fontos, hogy ne legyen túl híg, mert akkor a tészta szivacsként magába szívja és szétázik.

Fánk töltelék – hagyományos fánk recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor
  • csipet só

Fánk töltelék – hagyományos fánk elkészítése

  1. Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
  5. A kiszaggatott fánkokat letakarva további 20-25 percig pihentetjük.
  6.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  7. Azt az oldalukat tegyük lefelé az olajba, amelyik a deszkán a felső oldala a fánknak. Ezt az oldalukat fedő alatt kell sütni, így jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Fánk töltelék – hagyományos fánk ízesítése, töltése

A hagyományos fánk ízesítése a klasszikus porcukor, barack lekvár kombináció. A töltött fánk ezen kívül tölthető különböző krémekkel, pudingokkal, igazán csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.

https://izeselet.hu/receptek/vaniliapudinggal-toltott-fank/

Vissza a kategória cikkeihez