Fánk

A fánk a farsangi időszak emblematikus édessége. Ennek az egyszerű általában lágy tésztás süteménynek rengeteg változata ismert világszerte. A többsége lágy kelt tésztából készül, de akad közöttük kevert vagy égetett tészta is.

A többségüket bő, nem forró olajban sütik, de fánk sütőben is süthető. Hazánkban a legelterjedtebbek, legismertebbek a farsangi fánkok, melyek házi sárgabarack lekvárral és porcukorral ízesítve – az igazi klasszikusok.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a fánk igazi hungarikum. Pedig – kevés kivételtől eltekintve – szinte az egész világon ismerik és szeretik ezeket az általában édes, olajban sült tésztaféléket. A fánk fajták határon innen és túl is nagyon kedveltek.

Fánk sütés alapszabályai

  1. Minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen.  
  2. A lisztet mindig szitáljuk át, ettől lesz könnyű, szellős a tészta.
  3. Legyünk türelmesek, szépen dagasszuk ki a tésztát. A legszebb akkor lesz, ha meleg kézzel dolgozunk. A jól elkészített tészta felszíne fényes, belül pedig hólyagos.
  4. A legszebb fánkokat nyáron lehet sütni, a kelt tészta a meleget szereti. Hűvösebb időben hagyjuk sokkal hosszabb ideig kelni.
  5. Akkor kelt meg jól a tészta, ha szemmel láthatóan is jól megnőtt, és ha az ujjunkkal óvatosan megbökjük, akkor finoman remeg.
  6. Közepesen forró, zsiradékban kell sütni. Ha ennél langyosabb, akkor rengeteg zsiradékot szív fel a fánk. Ha pedig túl forró, akkor a külseje megég, a belseje nyers marad.
  7. Bő olajban süssük. Ne zsúfoljuk tele a serpenyőt, mert az lehűti az olajat és a fánkok is nőnek még sülés közben.
  8. A fánkok első oldalát fedő alatt süssük, a megfordítást követően nem kell újra lefedni. A felesleges zsiradékot csurgassuk és itassuk le róla. A legjobb, ha egy papírtörlővel bélelt mély tálba állítjuk őket.

Bár a farsangi fánkok eredete vitatható az tény, hogy a fánk készítésének hagyománya az ókori Rómáig nyúlik vissza. Hazánkban a fánk csak a XIX. században terjedt el, annak ellenére, hogy már Mátyás udvarában is ismert volt.

A fánkokat leginkább farsang környékén keresik, pedig egész évben készíthető és manapság a boltok polcain is egész évben elérhető.

https://divany.hu/gasztro/fank-kisokos/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom