Tartalomjegyzék
A fánk receptek leginkább farsang környékén keresettek, de a gesztenyés fánk már jóval ezt megelőzően készíthető. A fánk készítése sokakat visszavet, mivel egyrészt a kelt tésztával készült receptektől sokan tartanak. Másrészt a fánk kalória tartalma nem elhanyagolható, így van, aki inkább megveszi azt a néhány darabot, amit elfogyasztana, így nem olyan nagy a kísértés. Pedig a házilag készített friss, fánk semmivel össze nem hasonlítható, érdemes kipróbálni. Ha pedig ezt még gesztenyével is gazdagítjuk igazán különleges élményben lesz részünk.
Gesztenyefánk – recept
Hozzávalók:
- 10 dkg gesztenyepüré
- 20 dkg főtt, áttört burgonya
- 10 dkg liszt
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 egész tojás
- 1,5 dkg puha vaj
- 2 dl tej
- teáskanálnyi cukor
- csipet só, fehér bors
- gyömbér
- olaj a sütéshez
Gesztenyés fánk elkészítése lépésről – lépésre:
- A megpucolt, össze kockázott burgonyát kevés sós vízben megfőzzük és még forrón áttörjük.
- Majd langyos tejben elkeverünk egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel.
- A tojást hozzákeverjük a még meleg áttört burgonyához és hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt hozzákeverjük az előzőleg átszitált lisztet, a gesztenyepürét, a felfuttatott élesztőt és az ízlés szerinti fűszerekkel ízesítjük.
- Letakarva, meleg helyen hagyjuk a tésztát megkelni legalább fél órán keresztül.
- Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
- A kiszaggatott fánkokat letakarva ismét kelesztjük 10-15 percen keresztül. (elhagyható)
- Majd a megnőtt fánkokat felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
Gesztenyefánk – húsok mellé
Mivel ez a fánk nem kifejezetten édes, nem cukros, köretként húsok mellé is kiváló. Rendkívül jól illik vadételekhez, de desszertként erdei öntettel, áfonyalekvárral is igazán különleges ízhatású.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye
Vissza a kategória cikkeihez