Hagyományos fánk recept

A hagyományos fánk recept leginkább farsang környékén keresett, pedig fánk egész évben bátran készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható, akárcsak a kürtöskalács, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni. 

Hagyományos fánk recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor
  • csipet só

Hagyományos fánk recept – a fánk elkészítése

  1. Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut). 
  2. Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
  5.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek. 
  6. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Hagyományos fánk recept – sütőben sütéshez

Ez a fánk recept sütőben sütve is elkészíthető. fánk sütőben sütve annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.

Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.

https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka

Vissza a kategória cikkeihez