Tartalomjegyzék
Mitől hűtős fánk, a fánk? Attól, hogy az összeállított tésztát nem a hagyományos módon: meleg helyen kelesztjük, hanem a hűtőben pihentetjük.
Hűtős fánk – recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 4 tojás
- 2 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 ek rum
- csipet só
Hűtős fánk – elkészítés
- 1 dl langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot, 1 evőkanál lisztet és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
- A tojások sárgáját habosra kell keverni a cukrokkal és a rummal.
- A tojások fehérjét is habbá kell verni.
- Az átszitált liszthez kell keverni a tojásos keveréket, majd az élesztőset is, és alaposan összegyúrni. Ehhez keverjük hozzá a habbá vert tojásfehérjét és tovább gyúrjuk.
- Amikor már kezd ruganyos lenni a tészta, akkor hozzá kell adni több részletben még a vajat is. (Mindez készíthető dagasztó gépben is.) Jó alaposan összegyúrjuk, hogy elváljon az edény szélétől.
- Kelesztő tálba téve hűtőbe tesszük és egy éjszakára ott pihentetjük.
- Másnap lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
- A kiszaggatott fánkokat letakarva további másfél órát pihentetjük.
- A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Azt az oldalukat tegyük lefelé az olajba, amelyik a deszkán a felső oldala a fánknak. Ezt az oldalukat fedő alatt kell sütni, így jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
Fánk sütése olajban – sütőben
A fánk sütése olajban történik a hagyományos receptek szerint, de fánk sütőben is süthető. Így annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.
Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!
A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.
További hűtős fánk receptek:
https://cookpad.com/hu/receptek/3995924-hutos-fank
Vissza a kategória cikkeihez