A képviselőfánk recept, bár nem bonyolult elkészíteni, mégis sokakat az égetett tészta miatt visszatart attól, hogy hozzákezdjenek. Ez a fánk recept – eltérően a farsangi fánk receptektől – nemcsak farsang környékén, hanem egész évben keresett, és bárki bátran kipróbálhatja.

Képviselőfánk recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2,5 dl víz
  • 5 tojás
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 kk só

A krém hozzávalói:

  • 4 ek liszt
  • 5 ek porcukor
  • 4 db tojás sárgája
  • 5 dl tej
  • 2 cs vaníliás cukor

A tejszínhabhoz:

  • 5 dl tejszín

Képviselőfánk recept – elkészítés

  1. A vizet a vajjal, cukorral, és sóval el kell keverni és közepes lángon felforralni.
  2. Ha a vaj és a cukor már felolvadt folyamatos keverés mellett hozzá kell adni az előzőleg átszitált lisztet, és addig keverni, amíg jól be nem sűrűsödik.
  3. Hagyjuk kihűlni.
  4. Ezután belekeverjük a tojásokat (akár robotgéppel is össze lehet keverni az egészet.)
  5. A tésztát habzsákba (vagy ha nincs zacskóba, aminek egyik sarkát levágjuk) töltjük, és kb. dió méretű tésztákat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ne túl közel egymáshoz, mert sütés közben még nőnek!
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percet kell sütni, majd 160 fokon még további 15 percig szárítani a tésztát.
  7. Közben készülhet a krém: A tojások sárgáját össze kell keverni a cukorral és a vaníliás cukorral is, majd a lisztet is folyamatos adagolás mellett keverni hozzá. Ez történhet robotgépben is.
  8. A tejet apránként adagoljuk hozzá, majd az egészet lassú tűzön folyamatosan keverve kell főzni addig, amíg be nem krémesedik. Akkor le kell venni a tűzről és ki kell hűteni (néha érdemes megkeverni közben).
  9. A tejszínhabot 24 órás hűtés után kemény habbá verjük.
  10. A megsült fánkokat hagyjuk kihűlni, majd a tetejüket levágjuk.
  11. Habzsákba töltjük először a vaníliakrémet, és mindegyik fánk aljába nyomunk a vaníliakrémből, majd a tetejére a tejszínt, és rátesszük a tésztakalapokat.
  12. Megszórhatjuk a tetejét porcukorral, vagy díszíthetjük másképpen is.

Remek dekoratív vendégváró, finom édesség, és nem is olyan ördöngősség az elkészítése.  

https://femina.hu/recept/kepviselofank/

Címlapkép: Képviselőfánk recept (forrás: https://www.femcafe.hu/cikkek/recept/hazi-kepviselofank-vaniliakremmel-es-tejszinhabbal-toltve)

Vissza a kategória cikkeihez