Krumplis fánk

A krumplis fánk recept leginkább farsang környékén keresett, pedig fánk egész évben bátran készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható, akárcsak a kürtöskalács, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni. Kiváló egy gazdagon zöldségezett leves mellé, de sósan készítve húsételek köreteként is.

Krumplis fánk – recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg főtt, áttört krumpli
  • 5 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 3 db tojás sárgája és felvert fehérje
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tk cukor
  • 1 csipet só

Krumplis fánk – elkészítés

  1. Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az átszitált lisztet a jól áttört krumplival (lehet maradék krumplipüré is), a sóval, tojások sárgájával és az előzőleg habbá vert tojásfehérjével, a vajjal jól összekeverjük.
  3. Majd a felfutatott élesztővel együtt jól összedolgozzuk. Lágy tésztát kell kapjunk.
  4. Letakarva, meleg helyen hagyjuk a tésztát megkelni legalább 1 órán keresztül.
  5. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
  6. A kiszaggatott fánkokat letakarva ismét kelesztjük 20-25 percen keresztül.
  7. Majd a megnőtt fánkokat felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  8. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Krumplis fánk – húsok mellé

Mivel ez a fánk nem édes, nem cukros, köretként húsok mellé is kiváló. Ha pedig édesen szeretnénk enni, akkor lehet porcukrozni, ízletes házi lekvárral, vagy akár finom hazai termelői mézzel is kínálni. Remek vendégváró, finom fánkocskák, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!

https://gasztroangyal.hu/receptek/krumplis-toltott-fank/

Címlapkép: Krumplis fánkok (forrás: http://terezakonyha.bloglap.hu/cikkek/krumplis-fank-burgonyarud-33269)

Vissza a kategória cikkeihez