A legfinomabb fánk, mindenkinek a saját maga által kitapasztalt, legegyszerűbben elkészíthető fánk recept. A fánk receptek leginkább a farsangi időszakban kerülnek elő, bár egész évben könnyedén elkészíthetőek. Rendkívül jól dekorálhatóak, és a fánk máz segítségével még varázslatosabbá, ízletesebbé tehető.

A legfinomabb fánk receptet a nagymamák szakácskönyveiből kerülnek elő. Íme egy ilyen recept.

Legfinomabb fánk – recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 5 tojás sárgája
  • 2 ek porcukor
  • 5 ml rum, vagy aroma
  • csipet só

Legfinomabb fánk – elkészítés

  1. Langyos tejben el kell keverni egy teáskanálnyi cukrot, egy kanálnyit a kimért lisztből és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az átszitált lisztet össze kell keverni a felkockázott puha vajjal, a porcukorral, a sóval, rummal és a tojások sárgájával, majd a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni.
  5. A kiszaggatott fánkokat letakarva további 15-20 percig kelesztjük, pihentetjük.
  6.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  7. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Legfinomabb fánk díszítés

Az elkészült fánkokat hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva és házi baracklekvárral a tetején kínáljuk.

A fánk sütőben sütve is elkészíthető, melynek nagy előnye az olajban sütött fánkhoz képest, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.

Remek vendégváró, finom édesség, mely szépen díszítve biztos siker lesz!

https://femina.hu/recept/legfinomabb-fankok/

Vissza a kategória cikkeihez