Tartalomjegyzék
A hagyományos fánkok közül a lekváros fánk az egyik legismertebb. Itt is előnyben részesítjük a sárgabarack lekvárt – főleg, ha házi készítésű – , de természetesen bármely lekvárral kiváló. A fánk recept leginkább farsang környékén keresett, pedig fánk egész évben készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható, akárcsak a kürtöskalács, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni.
Lekváros fánk recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 2 ek cukor
- csipet só
Lekváros fánk elkészítése
- Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
- Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
- Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
- Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
- A kiszaggatott fánkokat letakarva további 20-25 percig pihentetjük.
- A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
- Ha kihűlt porcukorral szórva és finom házi készítésű baracklekvárral tálaljuk.
Lekváros fánk – sütőben sütéshez
Ez a fánk recept sütőben sütve is elkészíthető. A fánk sütőben sütve annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.
A kész fánk tésztát belülről is meg lehet tölteni lekvárral (vagy bármi mással), az így töltött fánk az igazi ínyencek fánkja, amikor kívül-belül töltve van a különböző ízekkel: csokis-, kakaós krémmel, különböző ízesítésű pudingokkal, itt már igazán csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.
Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!
https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka
Vissza a kategória cikkeihez