Tartalomjegyzék
A limara fánk receptje nem sokban tér el a hagyományos szalagos fánkétól, de kicsit mégis. A fánk leginkább farsang környékén keresett, pedig egész évben készíthető és manapság a boltok polcain is egész évben elérhető. Főleg az amerikai fánkok, a minifánkok pedig a strandok kínálatában lelhetők fel a nyári strand szezon idején.
Limara fánk – recept
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2,5-3 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 3,5 dkg friss élesztő
- 4 tojás sárgája
- 4 ek cukor
- 1 kezeletlen narancs vagy citrom reszelt héja
- csipet só
Limara fánk – elkészítése
- Kevés langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
- Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
- Lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
- A kiszaggatott fánkokat letakarva 25-30 percig pihentetjük, kelesztjük.
- A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Azt az oldalukat tegyük lefelé az olajba, amelyik a deszkán a felső oldala a fánknak. Ezt az oldalukat fedő alatt kell sütni, így jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
Limara fánk sütése olajban – sütőben
A fánk sütőben sütve is elkészíthető. Így annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.
Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!
A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.
Vissza a kategória cikkeihez