Hogy miért is lyukas a fánk az amerikai változatban, arra sokféle elmélet létezik. Talán a legvalószínűbb, hogy a lyuk a gyártáshoz köthető. Így ugyanis a tészta egyenletesebben tud sülni. Az amerikai fánk sütőforma közepe is pontosan ezért lyukas.

Lyukas fánk recept – hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 0 kevés rum

Így készíthetünk lyukas fánkot

  1. Kevés langyos tejbe teszünk egy kávéskanál cukrot, 1 evőkanál lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson.
  2. Az átszitált liszthez hozzákeverjük a cukrot, a tojás sárgákat, a sót, az olvasztott margarint, a maradék langyos tejet, a vaníliás cukrot és a rumot, valamint a megfuttatott élesztőt. Jó alaposan összekeverjük és megdagasztjuk a tésztát. (Lehet dagasztógépben is.)
  3. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük egy fél óra – óra alatt.
  4. Ezután liszttel megszórt nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk és egy 6 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A közepüket pici karikaszaggatóval. Így készül a karika.
  5. A kiszaggatott fánkokat letakarva további 15-20 percig kelesztjük, pihentetjük.
  6. A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  7. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve jobban átsül a tészta, a másik oldal sütéséhez már nem szükséges fedő. Akkor jó, ha szép aranybarna.

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de akár meg is tölthető. A töltött fánk nagy népszerűségnek örvend és remek variációkat kínál. A töltött fánk ízesíthető: készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk, máz segítségével pedig még tovább díszíthető.

Jó étvágyat hozzá!

http://www.erdko.ro/r-lyukas-fank.html

Vissza a kategória cikkeihez