Tartalomjegyzék
A mázas farsangi fánk leginkább a farsangi időszakban kerül előtérbe – akárcsak a fánk receptek általában – pedig egész évben készíthetjük. Bár a nyári időszakban a kelesztés miatt kevésbé jut eszünkbe fánkot sütni. A mázas farsangi fánk egyszerűen elkészíthető, de számolni kell a kelesztési idővel is. Nem sokkal több, mint egy óra és már ehetünk is a finom, ízletes fánkokból. Energia: 476 kcal/adag.
Mázas farsangi fánk – recept
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 3 dkg friss élesztő
- 5 db tojássárgája
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál rum
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg porcukor
- fél citrom frissen facsart leve
- 2 tojásfehérje
A mázas farsangi fánk elkészítése lépésről – lépésre:
- Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Hagyjuk állni nagyjából 10 percig, amíg az élesztő megkel (felfut).
- A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, adjuk hozzá az élesztős tejet, a csipet sót, tojássárgákat, a puha vajat, a rumot és a citromhéjat.
- Alaposan gyúrjuk össze, majd dagasszuk ki a tésztát. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
- Majd takarjuk le és meleg helyen kelesszük fél órán keresztül.
- Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal nyomjunk mélyedést, ez lesz a töltelék helye.
- Takarjuk le konyharuhával és ismét kelesszük 20 percig.
- A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
- A mázhoz a tojásfehérjéket keverjük fehéredésig a porcukorral és a citromlével, majd mártsuk bele a fánkokat. Tetszés szerint megszórhatjuk tortadísszel, pisztáciával, csokireszelékkel.
A fánk sütőben sütve is elkészíthető, melynek nagy előnye az olajban sütött fánkhoz képest, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.
Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1nk
Vissza a kategória cikkeihez