Nagymama fánkja

A farsangi időszakban előkerül a nagymama fánkja, melynek a gondolatára is összefut a nyál a szánkban. A klasszikus, hagyományos a jó porcukros, nagymama készítésű sárgabarack lekváros házi fánk!

A fánk leginkább farsang környékén jut eszünkbe, pedig egész évben készíthető, ízletes, kiadós édesség.

Nagymama fánkja – recept

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 kk só
  • 0,5 dl rum vagy aroma

Nagymama fánkja – elkészítés

  1. Langyos tejben el kell keverni egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a tojást, cukrot, sót, a margarint, a rumot, jól összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzá keverjük, és együtt alaposan összegyúrjuk. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni.
  5. A fánkokat fejjel lefelé kell beletenni az olajba, tehát a deszkán felfelé lévő, legyen alul sütésnél.
  6.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  7. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.
  8. Ezután megszórhatjuk porcukorral és tovább ízesítjük nagymama házi baracklekvárjával.

Remek vendégváró, finom édesség, mely egész évben népszerű, de farsangkor kiváltképp!

https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka

Vissza a kategória cikkeihez