Oreo fánk

Nemcsak kelesztett tésztás fánk létezik, hanem sütőporos fánk is, mely egyszerűbb az élesztősnél, ilyen az oreo fánk receptje is. Emiatt könnyebben, gyorsabban elkészíthető és az íze egyéni ízlésünknek megfelelően számos módon variálható. Készíthetjük többféle mázzal – karamellásan vagy akár csokisan, fehércsokisan is – de a töltelék is bárhogy módosítható. Így egy recepttel sokféle változatos fánkot készíthetünk, akár egyszerre is. A díszítése pedig szintén nagyon változatos lehet, akárcsak a kürtöskalács esetén, igazán csak a fantáziánk szabhat határt. Remek vendégváró finomság bármely alkalomra.

Oreo fánk recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 3 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a díszítéshez fehércsokis máz esetén:

  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 2 evőkanál olaj
  • néhány darab oreo keksz

Hozzávalók a díszítéshez karamellás máz esetén:

  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál víz
  • néhány darab oreo keksz

Oreos fánk elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az átszitált lisztbe elkeverjük a sütőport és a sót.  A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta.
  2. A tojást a porcukorral, vaníliás cukorral és a tejföllel jól összedolgozzuk.
  3. Hozzákeverjük a sütőporos lisztet és azzal is jól összedolgozzuk.
  4. Lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést vájunk, oda töltjük a tejszínhabot (ha töltenénk).
  5.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  6. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
  7. Ha kisütöttük hagyjuk őket hűlni, közben készítsük el a kívánt mázat.
  8. A csokis esetén a csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett, a kihűlt fánkokat mártsuk bele.
  9. A karamellás esetén a barna cukrot tegyük fel forrni a vízzel és a citromlével és ha elpárolgott belőle a víz és karamellás lesz, akkor folyassuk rá a fánkok tetejére.
  10. Morzsolt keksz darabokkal szórjuk meg a mázat.

Díszíthetjük a mélyedésben tejszínhabbal, mely közepére akár egy egész oreo kekszet is tehetünk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1nk

Vissza a kategória cikkeihez