Puha fánk recept

A puha fánk recept a farsangi időszakban népszerű recept. Bár egy kicsit időigényes a kelesztés miatt, mindenképpen megéri a fáradozást! 

A fánk leginkább farsang környékén jut eszünkbe, pedig egész évben készíthető, ízletes, kiadós édesség.

Puha fánk recept

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 kk só
  • 0,5 dl rum vagy aroma

A puha fánk elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Langyos tejben el kell keverni egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a tojást, cukrot, sót, a margarint, a rumot, jól összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzá keverjük, és együtt alaposan összegyúrjuk. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni.
  5. A kiszaggatott fánkokat letakarva további 20-25 percig kelesztjük, pihentetjük.
  6. A fánkokat fejjel lefelé kell beletenni az olajba, tehát a deszkán felfelé lévő, legyen alul sütésnél.
  7. A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  8. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.

Remek vendégváró, finom édesség, mely egész évben népszerű, de farsangkor kiváltképp!

https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom