Tartalomjegyzék
A puha fánk recept a farsangi időszakban népszerű recept. Bár egy kicsit időigényes a kelesztés miatt, mindenképpen megéri a fáradozást!
A fánk leginkább farsang környékén jut eszünkbe, pedig egész évben készíthető, ízletes, kiadós édesség.
Puha fánk recept
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
- 2 tojás
- 2 ek cukor
- 1 kk só
- 0,5 dl rum vagy aroma
A puha fánk elkészítése lépésről – lépésre:
- Langyos tejben el kell keverni egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
- Az átszitált liszthez hozzáadjuk a tojást, cukrot, sót, a margarint, a rumot, jól összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzá keverjük, és együtt alaposan összegyúrjuk. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
- Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
- Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni.
- A kiszaggatott fánkokat letakarva további 20-25 percig kelesztjük, pihentetjük.
- A fánkokat fejjel lefelé kell beletenni az olajba, tehát a deszkán felfelé lévő, legyen alul sütésnél.
- A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.
A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.
Remek vendégváró, finom édesség, mely egész évben népszerű, de farsangkor kiváltképp!
https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka
Vissza a kategória cikkeihez