Tartalomjegyzék
A sütőtökös fánk nem a klasszikus farsangi fánk, de ősszel a sütőtök szezonban érdemes készíteni ebből a nagyon különleges, zamatos édességből. Bár a fánk egész évben készíthető, jellemzően csak a farsangi időszakban kerülnek elő a receptek a háziasszonyoknál. Pedig bármikor készíthető, ugyan nyáron a nagy melegben kevésbé kívánjuk, mint a hideg téli napokon. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól variálható és dekorálható, akárcsak a kürtöskalács, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni.
Sütőtökös fánk készítése – recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg sütőtök (megpucolva, kimagozva)
- 5 dl napraforgó olaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 1 ek cukor
- csipet só
- nagyjából 1 dl víz
- fahéjas vaníliás cukor – elhagyható
Sütőtökös fánk elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a tököt meg kell mosni, majd megpucolni, kimagozni és nagyobb darabokra vágva meg kell sütni.
- Ezután hagyni kell kihűlni.
- Majd egy tojással össze kell turmixolni.
- Az átszitált lisztet az élesztővel, cukorral, csipet sóval és kevés vízzel el kell keverni.
- Hozzá kell adni az összeturmixolt tojásos sütőtököt és azzal is alaposan össze kell keverni, majd alaposan összegyúrni. (Ha szükséges kevés vizet vagy lisztet lehet hozzá adni a megfelelő állag eléréséhez.) A szitálástól lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
- Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább fél órán keresztül.
- Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
- A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
A kész fánkokat fahéjas porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez