A tökéletes, gyönyörű szalagos fánk készítésének 3 titka, ha igazán szépet és finomat szeretnénk készíteni. A szalagos fánk igazi farsangi étel, mely azonban egész évben bármikor elkészíthető.

Szalagos fánk hozzávalói:

  • 50 kg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • porcukor
  • lekvár

 Előkészítési idő: 40 perc 

 Elkészítési idő: 20 perc

A szalagos fánk elkészítése:

1. Kb. 1,5 dl tejet meg kell kicsit langyosítani és hozzáadni a 1 kanál cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, ezután meg kell várni, ameddig megkel.
2. Az első titok, hogy a lisztet mindig szitálni kell, így lesz szellős. Tehát a lisztet egy tálba kell szitálni, hozzáadni a megkelt élesztőt, a sót, a maradék langyos tejet a cukrot, a puha vajat és a tojássárgákat. 
A tökéletes szalagos fánk elkészítéséhez az is fontos, hogy a hozzávalók ne legyenek hidegek. Az összes hozzávalóból rugalmas tésztát kell gyúrni és keleszteni egy-másfél órán keresztül meleg helyen.
3. Ha a tészta kb. Kétszeresére megkelt, egy lisztezett deszkán kb. 1,5 cm-s vastagságúra kell nyújtani. Pogácsa szaggatóval, – ennek hiányában – pohárral ki kell szúrni a fánk formákat. 
4. A második titok, hogy a fánkok formázása után (deszkán, munkalapon, bárhol) újra kelesztjük a formázástól összeesett tésztát, konyharuhával letakarva 20-30 percig.
5. Bő, közepesen forró olajban, közepes lángon, fedő alatt süsd ki a fánkokat. Harmadik titok a fedő alatt sütés! Amikor az egyik oldaluk már szép aranybarna, akkor kell megfordítani és fedő nélkül megsütni a másik oldalukat is. Bár a ráadás titok: ha a kelesztést jól csináljuk fedő nélkül is gyönyörű szalagos fánkot sütünk! 
6. Az olajból kiszedve, papírtörlőn csepegtessük le a felesleges olajat.
7. Porcukorral és tetszőleges – legfinomabb barack – lekvárral tálaljuk. 

Így készül a tökéletes szalagos fánk! Jó étvágyat!

A tökéletes farsangi fánk titka:

https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka

Vissza a kategória cikkeihez