Tartalomjegyzék
A tökéletes, gyönyörű szalagos fánk készítésének 3 titka, ha igazán szépet és finomat szeretnénk készíteni. A szalagos fánk igazi farsangi étel, mely azonban egész évben bármikor elkészíthető. Ráadásul számos módon dekorálható, ízesíthető, akárcsak a kürtöskalács.
Szalagos fánk hozzávalói:
- 50 kg liszt
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 2 db tojássárgája
- 1 csipet só
A tetejére:
- porcukor
- lekvár
Előkészítési idő: 40 perc
Elkészítési idő: 20 perc
A szalagos fánk elkészítése:
- Kb. 1,5 dl tejet meg kell kicsit langyosítani és hozzáadni a 1 kanál cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, ezután meg kell várni, ameddig megkel.
- Az első titok, hogy a lisztet mindig szitálni kell, így lesz szellős. Tehát a lisztet egy tálba kell szitálni, hozzáadni a megkelt élesztőt, a sót, a maradék langyos tejet a cukrot, a puha vajat és a tojássárgákat. A tökéletes szalagos fánk elkészítéséhez az is fontos, hogy a hozzávalók ne legyenek hidegek. Az összes hozzávalóból rugalmas tésztát kell gyúrni és keleszteni egy-másfél órán keresztül meleg helyen.
- Ha a tészta kb. Kétszeresére megkelt, egy lisztezett deszkán kb. 1,5 cm-s vastagságúra kell nyújtani. Pogácsa szaggatóval, – ennek hiányában – pohárral ki kell szúrni a fánk formákat.
- A második titok, hogy a fánkok formázása után (deszkán, munkalapon, bárhol) újra kelesztjük a formázástól összeesett tésztát, konyharuhával letakarva 20-30 percig.
- Bő, közepesen forró olajban, közepes lángon, fedő alatt süsd ki a fánkokat. Harmadik titok a fedő alatt sütés! Amikor az egyik oldaluk már szép aranybarna, akkor kell megfordítani és fedő nélkül megsütni a másik oldalukat is. Bár a ráadás titok: ha a kelesztést jól csináljuk fedő nélkül is gyönyörű szalagos fánkot sütünk!
- Az olajból kiszedve, papírtörlőn csepegtessük le a felesleges olajat.
- Porcukorral és tetszőleges – legfinomabb barack – lekvárral tálaljuk.
Így készül a tökéletes szalagos fánk! Jó étvágyat!
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1nk
Vissza a kategória cikkeihez