Tökéletes fánk recept

A tökéletes fánk recept a hagyományos nagymamai örökség. Vagy a leggyorsabban elkészíthető 5 perces fánk recept, attól függ, kinek mire van szüksége. Illetve kinek mi a jól bevált, elronthatatlan recept. Fánk recept leginkább farsang környékén keresett, pedig fánk egész évben könnyedén készíthető. Nagy előnye, hogy nagyon egyszerű, rendkívül jól dekorálható, akárcsak a kürtöskalács, bár a kelesztés miatt hosszabb idővel kell számolni.

Tökéletes fánk recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor
  • csipet só

Tökéletes fánk recept – a fánk elkészítése

  1. Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
  5. A kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarva további 20-25 percig kelesztjük.
  6.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  7. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Tökéletes fánk recept – sütőben sütéshez

Ez a fánk recept sütőben sütve is elkészíthető. A fánk sütőben sütve annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.

Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető. Akár töltött fánk is készíthető a tészta megtöltésével.

https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom