Az update fánk receptek csökkentett szénhidráttartalommal készülnek a hagyományos fánk receptekhez képest.  Bár a fánk korábban főleg farsang idején volt keresett, napjainkban – az amerikai fánkok és az amerikai minifánkok térhódítását követően – egész évben elérhetőek a boltok polcain is. 

Update fánk – recept

Hozzávalók:

  • 130g Update Master Mix
  • 130g zabpehelyliszt
  • 50g sikér
  • 2db tojássárgája
  • 300g langyos tej
  • 30g olvasztott vaj
  • 5ml Update lovely sweet
  • 1csipet só
  • 6g instant élesztő

Tálaláshoz:

  • Update lekvárok ízlés szerint(sárgabarack,szilva)
  • Update zero porrá darálva

Elkészítés:

  1. A liszteket,sikért,instant élesztőt egy tála összekeverjük majd ráöntjük az édesítőszerrel és a csipet sóval elkevert langyos tejet,vajat és a 2 tojássárgáját majd homogén, közepesen lágy tésztává dagasztjuk.
  2. Ezután egy kelesztő tálban meleg helyen 1 órán keresztül kelesztjük. Amikor megkelt ujjnyi vastagságúra szaggatjuk egy fánkszaggatóval és letakarva meleg helyen további 25 percig pihentetjük.
  3. Pihentetés után a közepüket benyomjuk és kissé széthúzzuk a tésztákat,majd felmelegített de nem túl forró olajban kisütjük. Először a lyukas oldalukat süssük fedő alatt majd a másikat fedő nélkül és szedjük a kisült fánkokat papírral bélelt tálba.
  4. Ízlés szerint Update lekvárokkal és por zeroval tálaljuk.

Tippek:

  • Ajánlott kenyérsütőgépben dagasztani,mert akkor szépen megkel majd a tésztánk
  • Amennyiben kézzel dagasztjuk,akkor mindaddig folytassuk a dagasztást amíg szépen el nem válik a táltól,eleinte kicsit ragadhat de akkor tovább kell dagasztani.
  • Érdemes hőmérővel ellenőrizni az olajat és 170 max 180C-on sütni mert akkor nem fognak megégni és a közepük és szépen átsül.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor
  • csipet só

A fánk elkészítés lépései

  1. Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
  5.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  6. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Fánk recept – sütőben sütéshez

Ez a fánk recept sütőben sütve is elkészíthető. A fánk sütőben sütve annyiban egyszerűbb, hogy nem kell ott állni mellette folyamatosan, csak egyszer megforgatni őket.

Remek vendégváró, finom édesség, és bár farsangkor sűrűbben előkerül a receptje, de nem kell alkalom sem hozzá, hogy elkészítsük és biztos siker lesz!

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.

https://lifeandtrend.blog.hu/2017/02/01/a_tokeletes_farsangi_fank_titka

Címlapkép: Update fánk forrás: https://edesentokeletes.blogspot.com/2019/02/update-mini-protein-fank.html)

Vissza a kategória cikkeihez