Vaníliás fánk

A vaníliás fánk és az összes töltött fánk az egyszerű farsangi fánk felturbózása a különböző ízesítésekkel. Vanília- és csoki krémmel töltve a legnépszerűbb, de bármilyen házi készítésű lekvár, akár termelői méz is lehet.

Egyszerű vaníliás fánk – recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só

A vaníliás fánk elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Langyos tejben el kell keverni el egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. Az átszitált lisztet és a többi hozzávalót össze kell keverni és a felfutott élesztővel együtt alaposan összegyúrni. A szitásától lesz szellős, könnyű a tészta, amitől jobban meg tud kelni.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. 1,5 cm vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Ezután konyharuhával letakarva további 15-20 percig kelesztjük.
  5.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  6. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.
  7. Hagyjuk kicsit kihűlni.
  8. Ezután a fánk oldalát ki kell lyukasztani szívószállal és egy habnyomó zsák segítségével tölteléket nyomni bele. Vanília- vagy csoki krémmel a legfinomabb.

Vaníliás fánk krém

Hozzávalói:

  • 1 cs főzős vaníliás pudingpor (vagy bármilyen tetszés szerinti pudinggal helyettesíthető)
  • 3 ek cukor
  • 5 dl tej

A pudingport a cukorral, majd fokozatosan adagolva hozzá a tejet, csomómentesre kell keverni.  Lassú tűzön sűrűre főzni, ezután hagyni kell kihűlni. Ezzel a krémmel lehet betölteni a habzsákot.

Remek vendégváró, finom édesség, mely még tovább dekorálható, ízesíthető fánk máz készítésével, vagy cukor szóratokkal. Igazán csak a fantáziánk szab határt!

http://evedd.hu/spd/6330/Csoki-Vanilias-Fank

Vissza a kategória cikkeihez