Virág fánk recept

A virág fánk recept egy igazán különleges recept. A hagyományos fánk recept tésztája ugyanis lágyabb a virág fánk tésztájánál és a szaggatása is eltér a hagyományos farsangi fánkétól.

Virág fánk recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg rétesliszt
  • 8 dl tejföl
  • 4 tojás sárgája
  • 2 dkg vaj vagy margarin
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 2-3 ek porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 ek zsír
  • olaj a sütéshez

A virág fánk elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Egy kis tejfölben elmorzsoljuk az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. A lisztes keverékhez adjuk a sót és a többi hozzávalóval együtt jól összekeverjük. Keményebb tésztát kell kapni, mint a hagyományos fánk tészta esetén. Ha nem elég a tejföl kicsi tej adható hozzá, de csak annyi, hogy ne túl lágy tészta legyen.
  3. Letakarva, meleg helyen kell keleszteni legalább 1 órán keresztül.
  4. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és virág formájú szaggatóval kiszaggatni a fánkokat. Majd kettesével összeragasztjuk őket úgy, hogy minden darab közepét megkenünk tojásfehérjével és erre rakjuk a másik darabot úgy, hogy a szirmok az alsó darabhoz képest el legyenek forgatva.
  5. A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Virág fánkok – ízesítés

A kész fánkokat porcukorral szórva tálaljuk, de tovább ízesíthető: házi készítésű lekvárral, finom termelői mézzel, kakaós krémmel, pudingokkal, az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. A fánk máz segítségével pedig még tovább díszíthető.

Virág fánkot többféleképpen lehet szaggatni, ez a recept sütése szerint rózsafánk, a virág fánkok pedig egyéb virág alakú formákban kisütve készülnek. 

https://macikonyha.blogspot.com/2009/03/viragzik-viragfank.html

Címlapkép: Virágfánk (forrás: https://katakonyhaja123.cafeblog.hu/2016/03/01/viragfank)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom